Sindikati prosvetara: Država nas je prevarila 1Foto: V.A.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, rekla je da su prosvetni radnici „šokirani“ potezom države koja je bez obrazloženja odložila uvođenje platnih grupa i razreda, posle šest meseci pregovora.

– Ako neko priča koliko je obrazovanje važno i ako na ovakav način ponizi prosvetne radnike, ne znam kako to drugačije da nazovem nego licemerjem. Najmanje dva puta su sva četiri sindikata tražila da nas prime na razgovor i objasne šta se dogodilo, ali nam se niko nije obratio – rekla je Janković.

Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, istakao je da je ministar finansija Siniša Mali rekao da će zaposleni u obrazovanju dobiti 50 odsto više nego ostatak javnog sektora, što je, kako je ocenio, bila prevara. Lider GSPRS „Nezavisnost“ Tomislav Živanović kazao je da ga više brine odnos države prema socijalnim partnerima, koji je „gori nego u bilo kojoj afričkoj i azijskoj državi, pa čak i od zemalja u kojime nema sindikata“.

– I da država poveća plate zdravstvenim radnicima i za 300 odsto teško da će oni ostati u ovoj zemlji, a prosveti bi značilo da se bar izjednači sa drugim delatnostima u javnom sektoru – kaže Živanović.

Sindikati ističu da je na njihove pozive za razgovor jedino odgovorio predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje Muamer Zukorlić, i da očekuju da sastanak sa članovima tog odbora bude održan naredne nedelje. Napominju i da nisu odustali od štrajka upozorenja i drugih oblika sindikalne borbe, te da će datum eventualnog protesta zavisi od toga kada će se Predlog zakona o budžetu naći pred poslanicima republičkog parlamenta.