Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Novi izum ovih dana jeste najmanji elektromotor koji je ikada konstruisan. Ovaj sićušni elektromotor sagradio je Švajcarac Higenin za dve nedelje rada, piše list Vreme pre 80 godina.

Jedan primerak ovog motora biće izložen na svetskoj izložbi u Njujorku.

Motor je visok tri milimetra, a sastavljen je od 48 delova. Težak je 0,16 grama.

U poređenju sa šibicom, on liči na muvu. Fotografisan je naročitim aparatom.

U listu Vreme nalazimo i zanimljivu priču o ženi En Martin, koja ima neverovatan posao, jer mora da jede mnogo puta dnevno.

Jedan veliki restoran u Bostonu zaposlio je En Martin uz veliku nedeljnu platu s tim da mora da proba sva jela koja klijenti poruče.

I pored toga ona, koja se ovim poslom bavi već godinu dana, nije se ugojila ni za jedan gram.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

U listu Pravda nalazimo veliki uspeh marke Škoda, u okviru drugog međunarodnog automobilskog salona u Beogradu pre 80 godina.

Kola su bila podeljena u dve grupe, a bilo ih je preko 40. Prvu grupu sačinjavala su kola sa cenom do 50.000 dinara, a drugu preko te cene.

Na konkursu su bile zastupljene sve svetske fabrike koje izrađuju automobile počev od najjeftinijih do najskupljih i najluksuznijih.

Odmah su zapažena kola marke “Škoda” po eleganciji spoljne linije. Svima je bilo jasno da se sa njima u toj kategoriji ne mogu takmičiti. I zaista žiri je dodelio prvu nagradu za eleganciju kolima marke “Škoda”.

Ova fabrika automobila dobila je još nekoliko nagrada. Ovaj zapaženi uspeh prisutna publika je jako lepo pozdravila, posebno jer je konkurencija bila veoma jaka.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Povezani tekstovi