Kako je za Danas rekao nastavnik u toj školi Fadil Mustafa, „ovakvih uslova nema nigde na svetu“.

– Od 2008. godine nemamo vodu u školi. Za 1. maj je, posle devet godina, dovedena jedna cisterna, koja je tu bila dok nije potrošena. Sada smo opet skroz bez vode – ističe Fadil Mustafa za Danas.

Prema njegovim rečima, lokalna vlast uopšte ne brine niti reaguje na apele.

„Nemamo uslove da idemo ni u WC. Ono što je kod nas mesto za obavljanje nužde je nešto što na svetu ne postoji. Ako moramo u WC, idemo kući. A oni koji nisu blizu, koji ne žive blizu, šta oni da rade“, ističe nastavnik Fadil Mustafa za naš list.

On kaže da je od dvadesetak nastavnika u školi, samo četvoro kvalifikovano.

„Samo nas četvoro smo kvalifikovani nastavnici, ostali rade sa srednjom školom, tako uče decu“, navodi Mustafa. Sagovornik našeg lista ističe da od 2009. godine škola nema direktora, već je sve vreme onaj ko obavlja tu funkciju u v. d. statusu.

– Na taj način smo blokirani. Trenutnom direktoru je istekao v. d. status još pre dva meseca. U jednom trenutku sam i ja bio direktor u v. d. statusu, išao sam u opštinu i žalio se, ali to nije imalo nikakvog efekta – ističe naš sagovornik.

On zaključuje da lokalna vlast radi po nalogu Vlade Srbije i da stoga nema nikakve najave da bi uslovi u kojima deca uče mogli da budu poboljšani.

Predsednik opštine Medveđa je Nebojša Arsić iz Srpske napredne stranke. U februaru ove godine šef Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković izjavio je da je ukupni budžet za tri opštine juga Srbije za 2017. godinu 261 milion dinara. „Budžet je veći za 5,2 miliona dinara, a u njega ne ulaze dodatna sredstva koje Koordinaciono telo daje za tri opštine u vidu 415 stipendija, besplatnog školskog pribora i različitih subvencija“, kazao je Stanković, dodajući da je 96 odsto prošlogodišnjeg budžeta realizovano po planu. Predsednik Opštine Medveđa Nebojša Arsić izrazio je istom prilikom očekivanja da će se naredne godine novac raspodeljivati po kriterijumima koji će biti utvrđeni u skorom periodu.

Ministarstvo nenadležno

Ministarstvo prosvete, po zakonu, nije nadležno za održavanje i investiranje u osnovne škole, već je to u nadležnosti lokalnih vlasti.