Foto: FreeImages / Pascal Montsma

Predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković je rekao da je vredna donacija stigla u Niš u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu parlamenta“, čija je vrednost veća od 130.000 dolara.

Rajković je istakao da će nova e-uprava unaprediti efikasnost i transparentnost rada Skupštine grada, što će za rezultat imati i veće povrenje gradjana u rad te institucije.

„Novi sfotver će omogućiti da u svakom trenuktu bude poznat broj prisutnih odbornika, njihovi glasovi će biti elektronski brojani, a elektronski će biti vodjena lista odbornika koji žele da se jave za reč. Time će biti skraćeno vreme trajanja skupštinskih sednica“, izjavio je Rajković na konferenciji za novinare.

Rajković je podsetio da odbornici Skupštine grada Niša već dve godine imaju pristup dokumentima u elektronskoj formi što predstavlja uštedu u štampanju materijala od preko dva miliona dinara godišnje.

„Stari tableti ostaju, ali oni ne mogu da podrže rad novog softvera. Niš je prvi grad koji je dobio softver uradjen u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine“, naglasio je Rajković.

On je istakao da će u naredne dve nedelje Skupštinska sala biti opremljena monitoring ekranima i računarima za predsedavajuće, a sredstva za tu namenu obezbediće grad Niš.

„Razmišljamo da u budućnosti budu direktni prenosi skupšinskih zasedanja. Taj kanal bi imao i arhivu tako da bi svi zainteresovani mogli da pogledaju bilo koje skupštinsko zasedanje“, izjavio je Rajković.

Stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap istakla je da e-parlament garantuje transparentnost i odgovornost rada parlamenta.

„Softver koji je Niš dobio omogućava emitovanje video i audio zapisa i jednostavnu pretregu dokumentacije o radu parlamenta“, rekla je Pikap.

Ona je kazala da je UNDP dobio zahteve 30 gradova u Srbiji za izgradu novih softvera, prilagodjenih radu lokalnih skupština.

Povezani tekstovi