Skupština slobodne Srbije: Prirodnjačkom muzeju ukidaju status 1Zgrada Prirodnjačkog muzeja u Njegoševoj ulici Foto: B. Ivančević

Skupština slobodne Srbije upozorila je da će Prirodnjački muzej u Beogradu, u godini svog jubileja, izgubiti 125 godišnji status značajne samostalne nacionalne ustanove kulture, nauke i prosvete.

Kako navode, odlučeno je da se Muzej nezakonski prebaci iz nadležnosti Ministarstva kulture u Ministarstvo zaštite životne sredine i da se pripoji Zavodu za zaštitu prirode, čime će postati samo jedna radna jedinica zavoda, bez drugih obeležja i značaja. Pokušaji uspostavljanja dijaloga sa Ministarstvom kulture, kako bi se razjasnili razlozi i namere, nisu naišli na odziv. Stručna javnost nije ni obaveštena niti pitana za mišljenje o ovakvoj nameri nadležnih organa.

Kako podsećaju, Prirodnjački muzej je jedna od pet prvoosnovanih institucija srpske kulture, ustanova visoke akademske, naučne, obrazovne i istorijske reputacije, i kao takva postoji u Zakonu o kulturi, Zakonu o kulturnim dobrima, svim dosadašnjim strategijama razvoja kulture Republike Srbije uključujući i aktuelnu za period od 2020. do 2029. godine, u nedavno raspravljanom nacrtu Zakona o muzejskoj delatnosti, pa čak i u Zakonu o zaštiti prirode, ali i mnogim drugim dokumentima.

Prema sadašnjim planovima, Prirodnjački muzej će izgubiti status samostalnog muzeja, a takva je zamisao, čini se, doneta naprečac, bez dobre namere i dobrog promišljanja, a očigledno i bez zakonske pripreme, ukazuju iz Skupštine slobodne Srbije.

Konferencija za novinare na kojoj će biti reči o ovom problemu održaće se u sredu, 24.februara, ispred Prirodnjačkog muzeja u Njegoševoj 51 sa početkom u 13 časova.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Skupština slobodne Srbije: Prirodnjačkom muzeju ukidaju status”

  1. Nakon diplomranja, neko vreme sam radio u Prirodnjačkom muzeju kao kustos pedagog. To je bilo pre skoro 50 godina Tada sam video koliko je tamo bogatih zbirki i vrhunskih stručnjaka. Poslednjih decenija su se afirmisali mladi stručnjaci što potvrđuju sjajne izložbe u maloj zgradi na Kalemegdanu. Taj Muzej bi trebalo preseliti u bivšu železničku stanicu ili neki drugi velelepni prostor. Ukinuti ovaj Muzej je totalni idiotizam i tako nešto ne može razuman čovek da pomisli. Čuo sam od starih kustosa da su se zbirke za vreme I svetskog rata vukle preko planina da se sačuvaju. Valjda u ovoj zemlji ima normalnih ljudi da spreče ovo sakačenje još jednog srpskog blaga.

  2. Peraci para HOCE bas u tom zasticenom kvartu na Vracaru da. P E R U kriminalom i zlocinima zagadjen novac.
    Bagra im pomaze.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.