Popović: Dolovac odredila prioritete u radu Javnog tužilaštva u vidu odlučne borbe protiv kriminala 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas novo zasedanje na kojem se razmatra predlog odluke o izboru republičkog javnog tužioca.

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da je Zagorka Dolovac, kao republički javni tužilac, „odredila prioritete u radu Javnog tužilaštva u vidu odlučne borbe protiv kriminala, a posebno teških i savremenih oblika“.

Popović je u Skupštini Srbije, obrazlažući predlog da Dolovac ponovo bude izabrana za republičkog javnog tužioca, rekla da su prioriteti u radu Javnog tužilaštva i povećanje efikasnosti krivičnog gonjenja kroz dalju efikasnu primenu tužilačke istrage, sporazuma o priznanju krivice i oportunitet i jačanje međunarodne saradnje uključujući aktivno učešće u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, kao i brzu i efikasnu međunarodno-pravnu pomoć u bilateralnim odnosima i kroz evropske regionalne pravosudne mreže poput Evrodžasta.

“Od 1. januara 2010. godine republički javni tužilac Zagorka Dolovac je u dosadašnjem periodu preduzela brojne aktivnosti koje su imale za cilj unapređenje rada Javnog tužilaštva u svim oblastima svojih nadležnosti. Kao republički javni tužilac pružila je punu podršku učešću Javnog tužilaštva u izradi, reviziji i sprovođenju najvažnijih strateških dokumenata Srbije u oblasti pravosuđa u cilju vladavine prava u Srbiji”, rekla je Popović koja je pročitala i biografiju Zagorke Dolovac.

Ona je navela da se Dolovac u toku mandata zalagala za povećanje broja nosioca javnotužilačkih funkcija, tužilačkog i drugog osoblja i starala se da javna tužilaštva budu adekvatno opremljena i obučena.

“Zalagala se za dosledno sprovođenje osnovnih principa u radu javnih tužilaštava u vidu primene načela samostalnosti, nepristrasnosti, profesionalnosti, odgovornosti.Preduzimala je mere za uspostavljanje I unapređenje rada disciplinskih organa Etičkog odbora i poverenika za samostalnost Državnog veća tužilaca”, rekla je Popović.

Popović je navela da je Dolovac promovisala mađuinstitucionalnu saradnju i koordinaciju rada sa drugim državnim organima, da je preduzela niz aktivnosti na planu borbe protiv trgovine ljudima.

Ona je istakla da je Republičko javno tužilaštvo angažovanjem Dolovac, kao prvo u regionu, zajedno sa MUP potpisalo Memorandum o saradnji u oblasti borbe protv krijumčarenja ljudi,

Prema njenim rečima, Dolovac je preduzela odlučne korake za unapređenje borbe protiv nasilja u porodici zajedno sa MUP i drugim nadležnim organima.

Dolovac jedini kandidat

Za tu funkciju ponovo je predložena Zagorka Dolovac kao jedini kandidat, a komisija za ocenu stručnosti i osposobljenosti kandidata dala joj je ocenu „naročito se ističe“.

U obrazloženju predlagača piše da je Dolovac, „obavljajući funkciju Republičkog javnog tužioca, uložila maksimalan napor da obezbedi efikasno i uspešno postupanje javnog utžilaštva“ i da je radila „u cilju obezbeđenja vladavine prava“.

Dolovac je republička javna tužiteljka već 12 godina, a trebalo bi da bude izabrana na još šest godina.

Na dnevnom redu sednice Skupštine biće i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sudijama, kao i Predlog zakona o dopuni Zakona o Visokom savetu sudstva.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Popović: Dolovac odredila prioritete u radu Javnog tužilaštva u vidu odlučne borbe protiv kriminala”

  1. Pravo letnje vreme da se zavrsi sa zastitnicima vladajuce garniture koji urusavaju institucije

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.