Zagorka DolovacFoto: FoNet/ Zoran Mrđa

Plan da se Zagorki Dolovac, aktuelnoj Republičkoj tužiteljki, obezbedi treći mandat na čelu najvišeg tužilaštva u zemlji, ulazi u završnu fazu.

Put koji je počeo 13. maja raspisivanjem konkursa za izbor Republičkog tužioca mogao bi da se završi danas u Narodnoj skupštini.

Na Devetoj vanrednoj sednici skupštine, zakazanoj na zahtev 232 poslanika, u dnevni red uvršteno je i odlučivanje o predlogu Vlade o izboru Dolovac na mesto Republičkog tužioca.

Vlada je skupštini predložila da se o ovoj temi odlučuje po hitnom postupku, ističući da bi u suprotnom nastale štetne posledice.

Smatrajući da ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi izbor Dolovac išao mimo redovne procedure, Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti je organizovalo potpisivanje peticije sa ciljem da se o rukovodiocu najvišeg tužilaštva u zemlji ne odlučuje po hitnom postupku.

Peticiju je do sada potpisalo više od dvadeset i sedam hiljada građana.

Činjenica da vlast i pored toga insistira na hitnosti Savu Manojloviću, predsedniku Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti pokazuje da postoji potreba da se izbor Dolovac prikrije koliko je to moguće.

– Da su predstavnici vlasti uvereni u to da biraju najkvalifikovaniju osobu za taj posao, oni ne bi imali potrebu da ubrzaju njen izbor. Oni bi javnosti predstavili njenu biografiju i postignute rezultate. Umesto toga, vlast pokušava što bolje da prikrije izbor Republičkog tužioca, kaže Manojlović.

Prema njegovim rečima, ukoliko Dolovac na današnjoj sednici i bude izabrana situacija u tužilaštvu će ostati neizmenjena.

– Mi suštinski nemamo tužilaštvo. To je moglo lepo da se vidi pre nekoliko dana kada su političari u emisijama mahali fotografijama odsečenih glava koje predstavljaju dokazni materijal u jednoj krivičnoj istrazi. Niko iz tužilaštva na to nije reagovao i upravo zato ih i biraju, da ne bi obavljali svoj posao, navodi Manojlović.

Predlogu Vlade da skupština po hitnom postupku izabere Dolovac prethodio je proces u Državnom veću tužilaca.

Ovo telo, kojem po poziciji predsedava upravo Zagorka Dolovac, raspisalo je konkurs za izbor Republičkog tužioca, a zatim i analiziralo pristigle prijave.

Radna tela DVT-a su, bilo kao nepotpune, bilo kao neblagovremene, odbacile sve pristigle prijave izuzev one koju je podnela aktuelna Republička tužiteljka.

Prijava Miodraga Malog, nekadašnjeg tužioca Okružnog tužilaštva u Novom Sadu odbačena je jer je komisija DVT-a smatrala da nije potpuna, ističuči da uz nju nije poslao sva neophodna dokumenta uključujući i diplomu Pravnog fakulteta i potvrdu o položenom pravosudnom ispitu.

Ipak, u svojoj žalbi, Mali je naveo da Zakon o javnom tužilaštvu navodi da se dokazi o ispunjenosti uslova za izbor podnose samo ukoliko se već ne nalaze u javnom tužilaštvu.

Državno veće je njegovu žalbu odbacilo, a zapisnik sa te sednice još uvek nije objavljen na internet stranici DVT-a.

Mali je povodom izbora Dolovac pisao ministarki pravde Maji Popović nazivajući ceo proces “nasilje nad pravom”.

„Poštovana gospođo Popović, dozvolite mi da na kraju ovog mog obraćanja Vama zaključim da nisam uspeo da nađem racionalno objašnjenje za sprovedeni postupak Državnog veća tužilaca u vezi sa izborom za Republičkog javnog tužioca, kao i za odluku povodom prigovora na zaključak. Imajući ovo u vidu se može zaključiti da je i legalitet predloga odluke Vlade Srbije za izbor Republičkog javnog tužioca doveden u pitanje. Dakle, ceo postupak oko izbora za Republičkog javnog tužioca mogao bi se okaraktrisati kao ‚nasilje nad pravom‘, navodi se u pismu u koje je Danas imao uvid.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Dolovac od novog mandata dele samo glasovi poslanika”

  1. Gospodja Dolovac je jedan od nosećih stubova Vučićevog sistema vladavine. Zato ne treba da čudi predanost sa kojom se ulazi u njen produžetak mandata.

  2. Neka pačja škola odmah izglasa da je zemlja ravna ploča – u sličnoj su sferi !!!

  3. Moja baba Miladinka je danas mnogo razocarana sto nije konkurisala za republicku javnu tuziteljku mada je znala da ne bi imala nikakvih sansi da bude izabrana jer je ta funkcija rezervisana za odanu i poslusnu 6/kandidatkinju vladajuce stranke.

    vladajuce stranke

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.