Slavica Plavšić: Država i Krizni štab nisu sposobni da zaštite lekare i medicinsko osoblje 1Sednica Kriznog štaba Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Država i Krizni štab nisu sposobni da zaštite lekare i medicinsko osoblje od zaražavanja, i zato se javnosti plasiraju razni izgovori i neistine, rekla je za Vreme specijalista za plućne bolesti Slavica Plavšić, uz podatak da je, zaključno sa 17. januarom, od kovida preminulo 79 lekara i stomatologa, dva farmaceuta i 38 sestara i tehničara.

Plavšić je u danas objavljenom intervjuu naglasila da podaci o preminulim sestrama i tehničarima nisu kompletni ni dostupni, kao i da je za nju bilo poražavajući nedostatak reakcije javnosti i stručnih krugova na smrt medicinskih radnika.

„Kada je Sindikat lekara i farmaceuta počeo da objavljuje imena preminulih lekara, uključila sam se u akciju i napravila tabelu sa sređenim podacima, kako preminule kolege ne bi ostale samo brojevi“, rekla je Plavšić.

Ona je ocenila da su država i Krizni štab napravili niz katastrofalnih grešaka od samog početka epidemije, „čije ćemo posledice sagledavati još dugo“.

Na pitanje da li očekuje da će doći do istrage povodom velike smrtnosti zdravstvenih radnika od kovida, Plavšić je odgovorila „da smo za sada daleko od toga“.

„Ali se javnost uzburkala, a to je dobar znak – smrtnost lekara i medicinskog osoblja je, nažalost, među najvećima u Evropi i mi ćemo se potruditi, nadamo se i verujemo da će pomoć i podrša javnosti, stručnjaka i medija biti dovoljna da se pokrene detaljna istraga“, rekla je Plavšić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.