Slučaj Ćuruvija danas pred Apelacionim sudom 1Foto: EPA/SAŠA STANKOVIĆ

Apelacioni sud u Beogradu danas će započeti trodnevno razmatranje žalbi na prvostepenu presudu kojom su bivši čelnici Državne bezbednosti osuđeni zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Kako objašnjava advokat Slobodan Ružić, koji zastupa porodicu Ćuruvija u ovom postupku, narednih dana će svako od uključenih strana obrazlagati podnete žalbe.

„Najpre će sudija izvestilac referisati o prvostepenom postupku, a potom će i tužilaštvo i odbrana obrazložiti svoje žalbe“, navodi Ružić, napominjući da će se time okončati javni deo sednice.

Podsetimo, i tužilaštvo i odbrana su predložili ukidanje prvostepene presude i vraćanje na ponovno suđenje. Ipak, kako dodaje Ružić, to ne znači da će sud po automatizmu da ukine prvostepeno rešenje.

„Ja kao zastupnik porodice Ćuruvije očekujem da će osuđujuća presuda biti potvrđena. Ne vidim šta bi to na ponovljenom postupku mogli da utvrdimo što već nije utvrđeno“, ističe Ružić napominjući da će se na odluku suda, kakva god ona da bude, čekati najmanje nekoliko meseci.

Ta odluka, prema saopštenju Fondacije Slavko Ćuruvija, imaće istorijski značaj za bezbednost novinara u Srbiji.

„Prošlogodišnja presuda je prva, i zasad jedina, izrečena u Srbiji za ubistvo novinara. Nakon 21 godine od ubistva Ćuruvije i svih dokaza izvedenih tokom četvorogodišnjeg suđenja pred Višim sudom, porodica Slavka Ćuruvije, njegove kolege, ali i čitava medijska zajednica i građani Srbije, moraju konačno da dočekaju pravičnu presudu. Istovremeno, odgovorni za ovaj zločin moraju da se konačno nađu u zatvoru“, navodi se u saopštenju Fondacije.

Podsetimo, zbog ubistva Slavka Ćuruvije na višedecenijske kazne zatvora osuđeni su bivši načelnik RDB-a Radomir Marković, nekadašnji načelnik beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić, bivši inspektor RDB-a Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak, koji se nalazi u bekstvu.

Presuda je, na iznenađenje mnogih, odstupila od optužnice u delu koji se tiče neposrednih izvršilaca ubistva i umesto Romića i Kuraka, kako tvrdi tužilaštvo, okrivilo N. N. lice, dok je njih dvojicu osudilo zbog pomaganja ubici. To je razlog zbog kojeg je tužilac takođe zatražio ukidanje presude.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Slučaj Ćuruvija danas pred Apelacionim sudom”

  1. Kroz ovaj clanak vidimo kako funkcionise pravda u Srbiji.
    Vazno je da je ta presuda prva, i zasad jedina, izrečena u Srbiji za ubistvo novinara.

  2. Ceo proces se vodio „na mišiće“ a i sama presuda je izrečena „brže-bolje“ sa ciljem da „neko mora da bude osuđen“. Svi dokazi su da kažemo, posredni, odnosno nijedan direktno ne povezuje prvostepeno osuđene sa samim činom ubistva Ćuruvije bilo kao izvršioce ili nalogodavce. Čak je i Branka Prpa kao neposredni svedok samog ubistva izjavila da ne može da prepozna izvršioca. To što je neko praćen i kako kažu „bio na meri“, ne znači da je i ubijen od istih. Ne kažem, tu verovatno „ima nečega“, ali nisu izvedeni valjani materijalni dokazi da bi se neko osudio na višedecenijsku robiju. A sada, ako treba da se sudi na osnovu „rekla-kazala“, „najverovatnije“ i na osnovu pritisaka medija i NVO, onda tu nema ni prava ni pravde. A i koštaće, jer sud u Strazburu usvaja više od 80% žalbi osuđenih u Srbiji, po raznim osnovama.

  3. Iz svega vezanog za ovo suđenje ja kao laik mogu jedino da zaključim da u čitavom pravosudnom sistemu vlada (spolja) organizovani haos. Advokat porodice Ćuruvija koji je u žalbi tražio da se presuda ukine i vrati na ponovno suđenje izjavljuje da očekuje potvrđivanje osuđujuće presude zato što ne vidi “ šta bi to na ponovljenom postupku mogli da utvrdimo što već nije utvrđeno“? Čovek je tražio nešto (ponavljanje postupka) za šta sam tvrdi da nema nikakve svrhe? Tužilaštvo je optužilo Romića i Kuraka kao direktne izvršioce (ubice) a sud ih osudio kao pomagače NN lica koje je izvršilo ubistvo? Ako ne znaš ko je izvršio ubistvo kako množeđ da znaš ko mu je u tome pomagao? Ukoliko sud izmeni ili proširi navode optužbe (a ovde je sud izmenio navode optužbe za Romića i Kuraka) to se u pravu smatra osudom bez optužbe što je teško kršenje zakona. Ako je tužilaštvo znalo da Romić i Kurak nisu direktnio izvršioci, a znalo je jer je Branka Prpa, nevenčana supruga Ćuruvije, kao neposredni svedok ubistva više puta pre podizanja optužnice svedočila i tvrdila da pomenuti nisu oni koji su pucali na Ćuruviju, zašto je podiglo takvu optužnicu i kako je sud tu optužnicu prihvatio?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.