Slučaj Ćuruvija danas pred Apelacionim sudom

I tužilaštvo i odbrana traže ponavljanje postupka za ubistvo novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa

Ostavite komentar


  1. Kroz ovaj clanak vidimo kako funkcionise pravda u Srbiji.
    Vazno je da je ta presuda prva, i zasad jedina, izrečena u Srbiji za ubistvo novinara.

  2. Ceo proces se vodio „na mišiće“ a i sama presuda je izrečena „brže-bolje“ sa ciljem da „neko mora da bude osuđen“. Svi dokazi su da kažemo, posredni, odnosno nijedan direktno ne povezuje prvostepeno osuđene sa samim činom ubistva Ćuruvije bilo kao izvršioce ili nalogodavce. Čak je i Branka Prpa kao neposredni svedok samog ubistva izjavila da ne može da prepozna izvršioca. To što je neko praćen i kako kažu „bio na meri“, ne znači da je i ubijen od istih. Ne kažem, tu verovatno „ima nečega“, ali nisu izvedeni valjani materijalni dokazi da bi se neko osudio na višedecenijsku robiju. A sada, ako treba da se sudi na osnovu „rekla-kazala“, „najverovatnije“ i na osnovu pritisaka medija i NVO, onda tu nema ni prava ni pravde. A i koštaće, jer sud u Strazburu usvaja više od 80% žalbi osuđenih u Srbiji, po raznim osnovama.

  3. Iz svega vezanog za ovo suđenje ja kao laik mogu jedino da zaključim da u čitavom pravosudnom sistemu vlada (spolja) organizovani haos. Advokat porodice Ćuruvija koji je u žalbi tražio da se presuda ukine i vrati na ponovno suđenje izjavljuje da očekuje potvrđivanje osuđujuće presude zato što ne vidi “ šta bi to na ponovljenom postupku mogli da utvrdimo što već nije utvrđeno“? Čovek je tražio nešto (ponavljanje postupka) za šta sam tvrdi da nema nikakve svrhe? Tužilaštvo je optužilo Romića i Kuraka kao direktne izvršioce (ubice) a sud ih osudio kao pomagače NN lica koje je izvršilo ubistvo? Ako ne znaš ko je izvršio ubistvo kako množeđ da znaš ko mu je u tome pomagao? Ukoliko sud izmeni ili proširi navode optužbe (a ovde je sud izmenio navode optužbe za Romića i Kuraka) to se u pravu smatra osudom bez optužbe što je teško kršenje zakona. Ako je tužilaštvo znalo da Romić i Kurak nisu direktnio izvršioci, a znalo je jer je Branka Prpa, nevenčana supruga Ćuruvije, kao neposredni svedok ubistva više puta pre podizanja optužnice svedočila i tvrdila da pomenuti nisu oni koji su pucali na Ćuruviju, zašto je podiglo takvu optužnicu i kako je sud tu optužnicu prihvatio?

  4. Hocemo li doziveti jos bar jednu krivicnu presudu naseg pravosuda? Ruzno!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.