Foto: Arhiva

Krajem prošle nedelje sa ovih funkcija, koja su glavna operativna mesta u fabrici, smenjeni su Aleksandar Mladenović (koga je isti Nadzorni odbor prošle godine postavio za izvršnog direktora za tehničke poslove i proizvodnju) i LJubina Matović, koja je u minulih godinu dana bila nadležna za ekonomsko-finansijska i pravna pitanja u preduzeću.

Nedavno je, odlukom novog direktora Zastave oružja Mladena Petkovića, smenjen i dugogodišnji direktor marketinga Saša Milošević, u čijoj nadležnosti su bili i poslovi za sklapanje novih ugovora i plasman Zastavinog pešadijskog naoružanja i lovačko-sportskog i oružja za ličnu odbranu. Aktuelne promene u vrhu Zastave oružja, kao i ona prošlomesečna, kada je pukovnika Milojka Brzakovića na funkciji generalnog direktora fabrike zamenio ekonomista Mladen Petković, koji je u Zastavu došao iz valjevskog „Krušika“, nisu obrazložene ni zaposlenima u Zastavi oružju, a ni javnosti.

Izbor Đorđa Nestorovića, umesto Aleksandra Mladenovića, za novog izvršnog direktora koji će organizovati proizvodnju oružja, prema oceni boljih poznavalaca ove problematike, nije sporan ni po kom osnovu. Nestorović je, naime, stari Zastavin kadar koji je, svojevremeno, bio i generalni direktor Zastave oružja (potom i Zastava kamiona), i slovi za jednog od boljih poznavalaca proizvodnje oružja. Međutim, nejasno je imenovanje Rajka Tanasijevića za prvog operativca Zastave oružja, kad su ekonomija i finansije, odnosno ugovaranje novih poslova i plasmana Zastavinog oružja na tržišta širom sveta u pitanju. Tanasijević je potpuno nepoznat Zastavinim oružarima, a spekuliše se da je bio saradnik novog generalnog direktora Zastavine fabrike oružja Mladena Petkovića u valjevskom „Krušiku.

U medijima se nedavno pojavila informacija BIRN-a o tome da je „Krušik“ u vreme direktorovanja Mladena Petkovića, kupcima iz Saudijske Aranije minobacačke mine i dalekometne rakete prodavao posredstvom oca ministra policije Nebojše Stefanovića – Branka Stefanovića. Stariji Stefanović , prema medijskim navodima, oružje u poslednje vreme prodaje preko kompanije GIM u vlasništvu Gorana Todorovića koja je, nakon decenijskih, mahom neuspešnih pokušaja da ozbiljnije uđe u oružarski biznis, u poslednjih nekoliko godina postala jedan od najznačajnijih trgovaca oružjem u Srbiji. Podaci pokazuju i da je GIM imao povlašćeni položaj u „Krušiku“, od kojeg je pojedine proizvode, mine, na primer, kupovao znatno jeftinije, nego državni prodavac oružja Jugoimport SDPR. Da li će i plasman Zastavinog oružja uskoro da bude stavljen pod kontrolu istih trgovaca, znaće se kad bude počelo ugovaranje novih poslova sa inostranim partnerima. Zastava oružje sklapanje novih poslova tradicionalno već počinje sredinom januara, na sajmu u Las Vegasu.