Foto: N1

Kako se navodi u saopštenju, na sednici je doneta odluka da će spomenički kompleks Stefanu Nemanji biti podignut na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine, na mestu gde se nekada nalazio deo zgrade Ministarstva odbrane, koji je srušen u agresiji NATO 1999. godine.

Odbor je doneo odluku i o raspisivanju međunarodnog konkursa za spomenički kompleks Stefanu Nemanji. Odlukom je određena i visina novčanih nagrada za učesnike konkursa: prva nagrada će iznositi šest miliona dinara, druga  tri miliona  dinara, treća dva miliona, dok će svi ostali učesnici za svoje radove dobiti 100.000 dinara, navodi se u saopštenju.

Učesnicima konkursa biće omogućeno da predlože rešenja koja će predvideti da u novom spomeničkom kompleksu bude sačuvan deo stare zgrade Ministarstva odbrane, koji je delo arhitekte Nikole Dobrovića.

Na sednici Odbora formirana je konkursna komisija, čiji je zadatak da pripremi međunarodni konkurs, koji će Vlada Republike Srbije objaviti tokom maja ove godine. Na čelu komisije se nalazi Nikola Selaković, a članovi su akademici Ljubomir Maksimović i Svetomir Arsić Basara.