Kragujevac je na slepom koloseku, „pojele” ga pogrešne odluke: Reagovanja na bužet Kragujevca za ovu godinu 1Foto: Z. S. M.

 

Usvojeni budžet Grada Kragujevca za 2024. godinu po opozciji je znak da je grad „na slepom koloseku” i da su ga „pojele pogrešne odluke” dok za NVO sektor i građanska udruženja nije transparentno ni donet.

Kao što je Danas već pisao kragujevačka skupština je posle višečasovnog zasedanja u četvrtak, 14. marta, na sednici po hitnom postupku, većinom odborničkih glasova, usvojila budžet za 2024. godinu u iznosu od 11,95 milijardi dinara, koji je za sedam odsto veći u odnosu na prošlogodišnji.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je posle usvajanja budžeta izjavio da će nova vlast do kraja mandata uspeti da održi stabilan i razvojni budžet, pre svega, kragujevačke finansije.

Predstavnici opozicije se ne slažu sa tim

Korist samo za stranačke „prijatelje”

Povodom usvajanja budžeta početkom vikenda reagovala je opoziciona odbornička lista „Za Kragujevac – Znamo se” koja u gradskom parlamentu ima četiri odbornika i na čijem je čelu doktor Miroslav Stojanović Džiga.

– Nema izgradnje novih ulica, još manje bulevara. O bulevaru od Male Vage do Petrovačke magistrale možemo samo da sanjamo, nema ni jednog dinara za izgradnju radnih zona, sve sto je ostalo od prethodne vlasti za ovih 10 godina SNS je prodao, a da nijedan dinar nije uložen u formiranje novih zona. Nema rekonstrukcije otvorenih bazena, a kamoli izgradnje novog komleksa, istakli su u svom obraćanju javnosti i medjima iz „Za Kragujevac – Znamo se”.

Rekonstrukcije bioskopa „Šumadija” i „Pionir” niko više i ne pominje.

– Deponija ostaje tu gde jeste samo je svakog dana sve veća i ekološki opasnija, i ni sa jednim dinarom nije pomenuta u budžetu. Od investicija ponovo tržnica sa blizu milion i po evra, podsećaju oni na zdanje čija će rekosntrukcija uskoro ući u petu godinu.

Budžet grada Kragujevca za 2024 godinu, po njima, je projektovan za tekuću potrošnju.

– Jedinu korist će imati samo stranački prijatelji. Ovajdiće ce se firma koja vrši gradski prevoz za koji je planirano samo iz budžeta blizu 11 miliona evra. Izvođači radova na gradskoj tržnici sa 1,5 miliona evra i to petu godinu za redom, kao i korisnici zemljišta oko zastavinog servisa kojima ce biti isplaceno 2,5 miliona evra, nabrajaju oni.

Kragujevac je na slepom koloseku, „pojele” ga pogrešne odluke: Reagovanja na bužet Kragujevca za ovu godinu 2
Bioskopske sale „Šumadiju” i „Pionir” niko više ni ne pominje – Miroslav Stojanović Džiga Foto: Za Kragujevac – Znamo se!

Podsećanja radi, zatvoreni olimpijski bazen je kompletno izgrađen za 13 meseci, Šarena pijaca i pijaca na Aerodromu za 12 meseci, gradsko Sajmište za 12 meseci.

– Definitivno Kragujevac postaje veliko „naprednjačko mesto”, koje vodi čovek, koji je podneo ostavku na mesto gradonačelnika, koji se na prethodnim izborima na listi SNS sakrio iza rektora Univerziteta i direktora KBC, a kapacitet njegov i njegovih prijatelja teško da prevazilazi nivo mesne zajednice, zaključuju oni u svom saopštenju.

Zato lista „Za Kragujevac – Znamo se” poziva sve Kragujevčane da stanu u odbranu svog grada

– Moramo se izboriti protiv štetočinske vlasti, apeluju oni na Kragujevčane.

„Kapitalne investiticije” se svele na rekonstrukcije, adaptacije i održavanje

Tokom vikenda o tek usvojenom budžetu oglasio se i Gradski odbor Stranke slobode i pravde. I, to ne pozitivno:

– Usvojeni kragujevački budžet za 2024. godinu govori nam da će se Gradska tržnica raditi još dve godine, a podsetiću da je njena rekosntrukcija započeta još pre 4 godine, a da je predsednik države pre godinu dana obećao pomoć države koja još uvek nije stigla, izjavio je Dalibor Jekić, narodni poslanik SSP i predsednik GO ove strake u Kragujevcu.

Jekić je ocenio da je budžet Kragujevca za ovu godinu samo još jedan u nizu iz kojeg izostaju ozbiljne kapitalne investicije, a nižu su katasrofalne odluke koje onemogućavaju sprovođenje odluka koje su u interesu Kragujevčana i dodaje da se kapitalne investiticije u većem delu svode na rekonstrukcije, adaptacije i održavanje.

– Zatim, katastrofalni ugovor o gradskom i prigradskom prevozu, za čiju namenu su povećana izdvajanja na godišnjem nivou za 360 miliona dinara, a za besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola u Kragujevcu je potrebno oko 200 miliona dinara. Takođe, dečje odmaralište na Kopaniku je biser koji se nalazi u izuzetno lošem stanju i nema ga u planu investicija, a zbog loših odluka pitanje je kada će doći na red njegova obnova, istakao je on.

Kragujevac je na slepom koloseku, „pojele” ga pogrešne odluke: Reagovanja na bužet Kragujevca za ovu godinu 3
Povećanje cena komunalnih usluga je pokazatelj izuzetno lošeg vođenja ovih preduzeća u kojima se kadruje isključivo po stranačkoj pripadnosti – Dalibor Jekić Foto: GO SSP Kragujevac

Takođe i iz lokalnog SSP-a podsećaju Kragujevčane da zbog višestruko preplaćenih projekata Kragujevčani danas ne mogu da idu na koncert u dvoranu već u sale srednjih škola, ne mogu da se voze dobrim ulicama već se voze ulicama prepunih rupa.

Po njegovim rečima, subvencije za javna i javno komunalna preduzeća su iz godine u godinu sve veća, a trenutno su na nivou od 10 posto planiranog budžeta.

– Uz povećanje budžeta imamo i konstano povećanje cena komunalnih usluga što je pokazatelj izuzetno lošeg vođenja ovih preduzeća, a što ne čudi jer se kadruje isključivo po stranačkoj pripadnosti, tvrdi Jekić.

Zbog svega ovog navedenog, on zaključuje:

– Izostanak kapitalnih investicija koje se finansiraju iz lokalnog budžeta je postala tradicija ove vlasti, razvojna komponenta izostaje iz godine u godinu što se primećuje na svakom koraku našeg grada. Izostaje zadovoljstvo građana zbog stanja u kakvom se nalazi grad, ali ne izostaje zadovoljstvo firmi koje su bliske Srpskoj naprednoj stranci. Bezidejnost ove vlasti satire budućnost i ozbiljno ugrožava perspektivu generacija koje dolaze, smatra Dalibor Jekić.

Kragujevac u raljama kapitalnih investicija

Nije izostalo ni reagovanje kragujevačkog ogranka stranke Srbija Centar.

– Gradonačelnik je najavio „kapitalne” projekte kao što su: izgradnja potpornog zida na groblju, rekonstrukcija vrtića Kolibri, izgradnja montažnih objekata za MZ Beloševac i Šumarice… Sramota je za grad ove veličine i važnosti da se kapitalnim projektom smatra rekonstrukcija vrtića. Čak i po uredbi Vlade Srbije lokalnim kapitalnim projektom se smatra projekat koji se finansira ili sufinansira iz budžeta jedinice lokalne samouprave i čiji procenjeni troškovi iznose preko 2 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti (član 4). Za rekonstrukciju vrtića naš grad planira da potroši 426 hiljada evra. Kako se onda to može nazvati kapitalnim projektom?, pitaju se iz kragujevačkog SRCA.

Član gradskog veća za finansije Nenad Stanišić, je rekao da se po njihovoj definiciji kapitalnim projektom smatra svaki projekat koji uvećava imovinu grada.

– Po toj definiciji svako zasađeno drvo je kapitalni projekat za naš grad. Iako sam grad nije u mogućnosti da finansira velike kapitalne projekte, negde mora postojati vizija razvoja grada, koji su nam to projekti za grad najbitniji? Na primer na sednici se moglo čuti da Kragujevac više nema adekvatnog zemljišta koje bi moglo da se ponudi investitorima, koji bi zaista pokrenuli razvoj grada. Dakle deluje da veliki kapitalni projekti koje republika Srbija udeljuje našem gradu, nisu osmišljeni ovde, već dolaze iz Beograda, gde postoji neki mastemajnd, zadužen za razvoj Kragujevca, koji nije upućen u problem sa investitorima u našem gradu, smatraju oni.

Po njihovom mišljenju, „nekako uvek” se Beograd, Novi Sad i Niš podrazumevaju kada se radi o velikim projektima, a Kragujevac biva zaobiđen.

– Kako i ne bi, kada je sadašnja garnitura koja je na vlasti preko 10 godina dozvolila da po prostornom planu republike Srbije, Kragujevac izgubi status makroregionalnog centra u rangu sa Novim Sadom i Nišom, i dođe u rang Leskovca i Zrenjanina. Kako vreme prolazi, možemo očekivati i dalji pad snage i uticaja našeg grada, jer aktuelnoj vlasti je ipak mnogo bitnije da pravi montažne objekte po predgrađu. Sledeće godine možemo očekivati kapitalni projekat postavljanje semafora kod Ekonomskog fakulteta, i zamena sijalica na uličnim svetiljkama, zaključuju iz Srbija centar SRCE Kragujevac.

Možda treba da ćutimo, da nam ne bude još gore?, pitaju se oni.

Usvojen mimo predviđenih procedura i osnovnih demokratskih standarda

Prvo reagovanje na budžet, još tri dana pre njegovog usvajanja imao je nevladin sektor.

Udruženja građana Res Publika i Ekomar protestvovali su zbog odluke Privremenog organa grada Kragujevca da Nacrt odluke o budžetu za 2024. godinu uputi u javnu raspravu, koja nije organizovana u skladu sa gradskom Odlukom o javnim raspravama.

– Uz razumevanje za „komplikovanu” političku situaciju, zbog koje ni nakon gotovo punih mesec dana od konstituisanja gradskog parlamenta nisu bili izabrani gradonačelnik i članovi gradskog veća, smatramo da to ipak ne sme biti razlog da se najvažniji akt za funkcionisanje jedne lokalne samouprave usvoji mimo predviđenih procedura i osnovnih demokratskih standarda, istakli su oni u svom zajedničkom saopštenju.

Naime, Gardska uprava pozvala je zainteresovane institucije, organizacije i pojedince da svoje predloge i primedbe na Nacrt budžeta grada Kragujevca za 2024. dostave u periodu od 4. do 11. marta.

– Time je formalno ispoštovan rok od sedam dana, koji je Odlukom o javnim raspravama definisan kao najkraći vremenski period za održavanje, ali je obaveštenje na zvaničan sajt Grada kragujevac.rs postavljeno tek 6. marta. To praktično znači da je zainteresovanima ostavljeno manje od pet dana da se upoznaju sa nacrtom budžeta i dostave svoje predloge i sugestije, naveli su oni, dodajući da ove godine neće biti ni otvorenog sastanka,
iako je obavezno da se održi makar jedan takav događaj, na kome bi predstavnici nadležnih organa Grada, odnosno javnih službi građanima, predstavnicima udruženja i medijima predstavili nacrt budžeta.

Zbog toga oni smatraju da je nakon pozitivnih pomaka načinjenih tokom prethodne dve godine, Gradska uprava javnom raspravom o nacrtu budžeta za 2024. napravila korak unazad.

– Umesto da građansku participaciju promoviše i podstiče, javnom raspravom organizovanom na na ovaj način Gradska uprava zapravo obesmišljava učešće građana u odlučivanju, zaključuju u Res Publici i Ekomaru.

No, time nije stavljena i poslednja tačka na raspravu o kragujevačkom budžetu za ovu godinu.

Veroljub Stevanović iz stranke Zajedno za Šumadiju (koji je bio prvorangirani na listi Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac) i Slađan Rakić, čija je lista Kragujevačka incijativa osvojila čak 11 odborničkih mesta u gradskom parlamentu najavili su svoju, zajedničku konferenciju za štampu posvećenu usvojenom gradskom budžetu za 2024. godinu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari