Pokret Srce: Studenti FILUM u Kragujevcu čekaju na zgradu fakulteta već 20 godina 1Lokacija na kojoj j eobećana izgradnja nove zgrade Filuma/Foto: Pokret Srce Kragujevac

Prošlo je 20 godina od prvih obećanja da će Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu dobiti svoju zgradu, kažu u Pokretu Srce Kragujevac.

Poslednja obećanja o izgradnji novog objekta u blizini Rektorata i nove Palate pravde izneo je pre dve i po godine tadašnji ministar prosvete Mladen Šarčević.

Međutim, do sada nikakvi radovi na toj parceli nisu započeli.

– Poređenja radi, u neposrednoj blizini, za to vreme je nikao stambeni objekat od preko 30.000 kvadrata, što predstavlja površinu od približno četiri zgrade projektovanog fakulteta, navodi se u saopštenju Pokreta Srce.

Oni ističu da je na teritoriji grada u ovom periodu izgrađeno negde oko 250.000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora što je otprilike 40 zgrada FILUM -a.

– U predizbornoj kampanji je rečeno da je projekat urađen dve godine ranije, a da je vrednost radova približno 5,7 miliona evra, koje je država obezbedila iz evropskih fondova. Za uništenje Tržnice je gradska vlast zadužila građane Kragujevca oko 2,5 miliona evra, a za potpuno katastrofalno organizovanu i nepotrebnu rekonstrukciju trga Radomira Putnika preko tri miliona. To se uklapa u cenu izgradnje zgrade FILUM-a, koji je u ovoj godini obeležio 20 godina (ne)postojanja, kažu u ovom Pokretu.

Novac koji samofinansirajući studenata izdvajaju svih ovih godina, navode, odlazi na plaćanje kirija i prostora koji ne zadovoljava potrebe kvalitetnog sprovođenja obrazovnog programa, umesto da se ulaže u poboljšanje kvaliteta nastave.

– Studenti koji su u vreme poslednje predizborne kampanje bili na prvoj godini studija će sledeće godine biti na završnoj, tako da nemaju ni teoretsku šansu da deo studiranja imaju u obećanim uslovima.

U ovom Pokretu zaključuju da će zgrada Filuma očigledno biti deo i sledeće kampanje za lokalne izbore, kao i koncertne dvorane Šumadija i Pionir, komleks Kneževog arsenala i drugi objekti namenjeni kulturu u gradu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari