Ne brukajte više grad lošim rešenjima u kulturi: Za Kragujevac - Znamo se! 1Foto: Z. S. M.

 

Opoziciona lista na loklanim izborima „Za Kragujevac – Znamo se!” u poslednjoj nedelji predizborne kampanje smatra da su trenutna rešenja u kragujevačkoj kulturi bruka za grad.

Doktor Miroslav Stojanović Džiga nosilac liste „Za Kragujevac- Znamo se!” istakao je u svom obraćanju javnosti i medijima da je Kragujevac svojim kapacitetima prevazišao sadašnje pozorište Knjaževsko-srpski teatar.

Kragujevčani, po njegovim rečima, pamte gostovanje velikih predstava i ansambala poput Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Beogradskog dramskog pozorišta, kad se tražila karta više za dvoranu „Šumadija”.

– Ako grad želi da razvija kulturu na bilo koji način, iz budžetskih sredstava mora da izdvaja sredstva za kapitalne projekte iz oblasti kulture, pa tako i gradska dvorana Šumadije mora da se pretvori u novu zgradu Teatra.

Sređivanjem dvorane „Šumadije” stvaraju se uslovi i za rad simfonijskog orkestra, kao i za izvođenje operskih predstava, ističe dr Miroslav Stojanović.

Ne brukajte više grad lošim rešenjima u kulturi: Za Kragujevac - Znamo se! 2
Foto: Za Kragujevac – Znamo se!

Po njegovom mišljenju sadašnju zgradu pozorišta treba staviti u funkciju omladinske scene.

– Dvorana bioskopa „Pionir”, koja je idealna za koncerte, danas stoji prazna, ne vredi ni jedan evro. Mi imamo plan da kroz postupak zadužbinarstva, što je tradicija u srpskom narodu, prenamenimo bioskopsku salu Pionir u koncertnu dvoranu, podseća nosilac liste „Za Kragujevac-Znamo se!”.

Takođe, doktor Miroslav Stojanović Džiga ispred liste broj 12 poručio je „aktuelnoj vlasti da prekinu da brukaju grad lošim rešenjima” povodom prošlonedeljnog ustupanja zdanja nekadašnjeg preduzeća „Ratko Mitović” na korišćenje Muzičkog odseka kragujevačkom FILUM-u.

– Skandal je kada u sklopu predizbornih aktivnosti vlast SNS u gradu potceni čitav Kragujevački univerzitet „svečanom dodelom” poluruiniranog objekta bivše upravne zgrade preduzeća „Ratko Mitrović” FILUM-u, rekao je on.

Za doktora Stojanovića sramota je za Kragujevac da se jedan nefunkcionalni objekat, koji ne zadovoljava nijedan standard za odvijanje makar dela nastave, stavlja na raspolaganje FILUM-u.

– Vlast sa kabinetima će se useliti u praznu zgradu Suda na Trgu Radomira Putnika, pored već postojeće zgrade Gradske uprave od preko 6.000 kvadrata a studenti i profesori u ruinu, podsetio je on.

Program liste „Za Kragujevac – Znamo se!” predviđa da se u nekadašnju zgradu Suda na trgu Vojvode Radomira Putnika useli Filološko umetnički fakultet univerziteta u Kragujevcu.

Sa tim rešenjem, po njima, bi se vratila mladost i život u centar grada gde bi na renoviranom Trgu mogli da organizuju muzičke svečanosti, književne večeri čime bi obogatili kulturnu ponudu grada Kragujevca.

U svom obraćanju javnosti i medjima dr Miroslav Stojanović je poručio da Kragujevčani na ovim izborima imaju za koga da glasaju, za gradsku listu „Za Kragujevac – Znamo se!” broj 12.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari