Nekadašnju zgradu „Ratka Mitrovića“ grad Kragujevac ustupa FILUM-u na korišćenje, za opoziciju bolji stari Sud 1Foto: Z. S. M.

 

Grad Kragujevac ustupio je danas Filološko-umetničkom fakultetu na korišćenje zgradu nekadašnjeg preduzeća „Ratko Mitrović” u Kumanovskoj ulici u sentru grada.

Primopredaja je ozvaničena ugovorom u Gradskoj upravi koji su potpisali Nikola Dašić, predsednik Privremenog organa grada Kragujevca i mr Zoran Komadina, dekan Filološko-umetničkog fakulteta. Potpisivanju ugovora prisustvovao je prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu.

– Grad Kragujevac je već opredelio zemljište i finansirao projekat za izgradnju nove zgrade FILUM-a, ali dok izgradnja ne bude završena, na predlog rektora Filipovića i uprave fakulteta smo došli do ovog rešenja. Odlučili smo se za ovaj korak, kako bi studenti i profesori imali solidne uslove za rad. Grad Kragujevac im je sa zadovoljstvom izašao u susret, i od ovog trenutka možemo da razgovaramo o tome kako ćemo čitav taj period, tu međufazu, lakše da prođemo, kazao je prilikom potpisivanja ugovora Dašić.

U zgradi nekadašnjeg preduzeća „Ratko Mitrović” biće smešten Odsek za muziku FILUM-a koji radi u najtežim uslovima i na više lokacija u gradu.

Nekadašnju zgradu „Ratka Mitrovića“ grad Kragujevac ustupa FILUM-u na korišćenje, za opoziciju bolji stari Sud 2
Zoran Komadina i Nikola Dašić na potpisivanju ugovora u Gradskoj upravi Foto: Grad Kragujevac

Prema rečima mr Zorana Komadine, dekana FILUM-a, ovaj odsek trenutno radi na pet lokacija u gradu, koristi prostore u školama „Đura Jakšić”, „Milutin i Draginja Todorović”, na Ekonomskom fakultetu, u Domu samoupravljača, što dovodi do otežanog funkcionisanja i toga da se neki od kolega koje zajedno rade na odseku, uopšte ne sreću.

– Objedinjavanje na jednu lokaciju će već samo po sebi značiti mnogo, promenu uslova rada i mnogo lakše funkcionisanje. Ovo je trenutno rešenje za odsek koji radi u najtežim uslovima, i korak bliže konačnom rešenju, istakao je Komadina.

Rektor Filipović je naglasio da će adaptacija ovog objekta biti finansirana od strane Ministarstva prosvete,a da će se na konačnom rešenju, izgradnji nove zgrade Filuma, raditi intenzivno.

Po mišljenju Dragane Kapor, kandidatkinje za odbornicu na listi „Boris Kovačević Šuma – Moj svet Kragujevac” FILUM-u je mesto u zgradi starog Suda koji je prazan od kada je prošle godine ovorena nova Palata pravde.

Govoreći o istorijatu Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, Dragana Kapor, je podsetila da je sve počelo sada već davne 1996. godine, kao je, deo, tada još uvek Filološkog fakulteta u Beogradu, stotinak studenata verovalo da zajedno sa svojim profesorima ispisuju istoriju Kragujevca ali i svog budućeg fakulteta.

– Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu osnovan 23.aprila 2002.godine, i od tada do danas mnoge vlasti su promenile u gradu, ali da nijedna nije imala sluha za probleme FILUM-a, već se sve svelo na prazne reči i obećanja, istakla je ona, dodavši da se „Šumadijski blok 21” zalaže da se FILUM-u dodeli zgrada starog suda, čime bi se rešio višedecenijski problem studenata i profesora.

Nekadašnju zgradu „Ratka Mitrovića“ grad Kragujevac ustupa FILUM-u na korišćenje, za opoziciju bolji stari Sud 3
Studentima FILUM-a je mesto u zgradi starog Suda u centru grada – Dragana Kapor Šumadijski blok 21 Foto: Z. S. M.

Po njenim rečima time bi centar grada dobio novu energiju.

– Jer upravo su studenti FILUM-a jedni od onih koji Kragujevac na najbolji mogući način prezentuju širom sveta, zaključila je ona.

Povodom višegodišnjeg statusa FILUMa, tokom vikenda oglasila se i Jasna Veljanović, magistar kompozicije i specijalista muzičke teorije, redovni profesor FILUM-a i odbornički kandidat izborne liste Nova snaga Kragujevca – Nikola Nešić, koja i predaje na Muzičkom odseku čija se trenutna nastava odvija u osnovnim školama „Milutin i Draginja Todorović” i „Đura Jakšić”, Radničkom univerzitetu, Ekonomskom i Pravnom fakultetu, Fakultetu inženjerskih nauka i Drugoj kragujevačkoj gimnaziji.

U svom obraćanju javnosti i medijima ona je još jednom podsetila sa kakvim se „izazovima suočavaju studenti i profesori” zbog nedostatka adekvatnog prostora.

– Previše lokacija za FILUM koji svake godine završi veliki broj Kragujevčana, ali studenata iz drugih gradova i to na smerovima književnosti, likovne i muzičke umetnosti. Lokalna samouprava ništa nije uradila po pitanju izgradnje novog objekta, adaptacije postojećih ili iznamljivanja prostora. Mnogo ideja čuli smo tokom prethodnih 10 godina, ali nije se odmaklo dalje od obećanja, istakla je ona.

Nekadašnju zgradu „Ratka Mitrovića“ grad Kragujevac ustupa FILUM-u na korišćenje, za opoziciju bolji stari Sud 4
Mnogo ideja čuli smo tokom prethodnih 10 godina, ali nije se odmaklo dalje od obećanja – Jasna Veljanović Nova snaga Kragujevca Foto: Z. S. M.

Firma Ratko Mitrović, nekada jedno od najvećih građevinskih preduzeća u zemlji privatizovano je 2007. godine. Od 2012. godine je u stečaju.

Zgrada koja je danas data na korišćenje FILUMU od 2015. godine je u vlasništvu grada Kragujevca, koji ju je kupio na stečajnoj licitaciji i prethodnih osam godina nije imala svoju namenu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari