Izgradnja FILUMA u Kragujevcu samo večito predizborno obećnje vlasti: Dalibor Jekić, narodni poslanik SSP-a 1Foto: Z. S. M.

Filološko – umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu ni ove godine neće dobiti krov nad glavom, iako je u predizbornoj kampanji to bio jedan „od prioriteta”, obelodanio je danas Dalibor Jekić, narodni poslanik predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Kragujevac, koji je ovo poslaničko pitanje postavio ministru prosvete Branku Ružiću i od njega dobio zvaničan odgovor.

– Predizborna kampanja istrpela je i ovu lažnu najavu u cilju množenja glasova. Fakultet trenutno broji oko 2.000 studenata, koji predavanja imaju na devet lokacija, od kojih su neke i osnovne škole. Ovaj haotični način organizovanja nastave odvraća mnoge od upisa na ovaj fakultet, a sa druge strane se sprečava i razvoj samog fakulteta koji je od izuzetne važnosti za Kragujevac, kaže Jekić, koji je Ministarstvu prosvete uputio zvanično pitanje o početki izgradnje zgrade FILUM-a u Kragujevcu još 22. novembra prošle godine.

Jekić podseća na obećanje koje je u kampanji 2020. godine dao tadašnji ministar Šarčević u prisustvu sadašnjeg gradonačelnika Dašića.

– Tom prilikom ministar je najavio radove za početak 2021. godine. Nakon tog obećanja studenti i zaposleni na Filološko-umetničkom fakultetu dobijaju u maju 2021. godine obećanje od aktuelnog ministra prosvete Branka Ružića da će izgradnja objekta početi početkom 2022. godine. Potvrdu o izgradnji Filuma daje i gradonačelnik Dašić u avgustu 2021.godine uz obrazloženje da je došlo do korekcije projekta, navodi Dalibor Jekić.

Izgradnja FILUMA u Kragujevcu samo večito predizborno obećnje vlasti: Dalibor Jekić, narodni poslanik SSP-a 2
I dalje livada umesto fakulteta – lokacija predviđena za FILUM Foto: Z. S. M.

Po njemu, obećanja koja su data u prethodnom periodu su služila samo za obmanjivanja kako studenata i zaposlenih na fakultetu, tako i Kragujevčana.

– U prilog tome govori i zvaničan odgovor koji sam kao narodni poslanik dobio od aktuelnog ministra prosvete Branka Ružića koji kaže da je Ministarstvo za javna ulaganja izvestilo Filološko – umetnički fakultet da nije bio u spisku projekata koji su planirani kroz kredit LD 2079 – Investicije u univerzitetsku infrastrukturu, argumetuje svoju tezu narodni poslanik SSP-a odgovorom koji je dobio iz Ministarstva prosvete sa potpisom ministra Branka Ružića.

Takođe, on napominje, da je sredstvima tog kredita planirana izgradnja sedam fakulteta iz Beograda, a da do izgradnje objekta Filuma može doći samo ako se ne realizuje neki od navedenih projekata.

– Kragujevčani su obmanuti, jer za realizaciju ovog projekta nisu bila obezbeđena sredstva. Dakle, bez argumenata i neophodnih resursa vlast nas je uveravala u laž, svesno, bez odgovornosti za izgovoreno. Ministri su se držali principa obećaj ništa ne košta, a može nešto i da donese, ističe Jekić.

Za njega činjenica je da i u 2023. godini Filum neće imati krov nad glavom, a novo obećanje kao po nekom nepisanom pravilu je najavljeno za početak 2024. godine koja će opet biti i izborna godina.

– Obećaj izgradnju, ništa ne košta. Opravdanje – predizborna kampanja, odgovornost ne postoji, zaključuje Dalibor Jekić, narodni poslanik Strnke slobode i pravde.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari