Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Oni su protestovali i zbog najave ujedinjenja severne i južne Mitrovice, neosnovanog hapšenja kosovskih Srba kao i taksi uvedenih na srpsku robu.

Na skupu koji je protekao bez incidenata, učestvovali su predstavnici lokalnih samouprava sa severa, čelnici Srpske liste a okupljeni su nosili srpske i zastave Trepče.

Na transprentima je pisalo „Ne damo Trepču“, „Srbijo pomozi“, „Hoćemo mir“.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da se srpski narod odlučan u nameri da ostane i opstane na ovim prostorima.

„Okupili smo se da sačuvamo pravo na slobodu i život nas i naših potomaka, ali da sačuvamo našu Trepču i sve one privredne potencijale i naše ljude koji se bore da ovde život ne stane“, kazao je Simić i dodao da mir i sloboda nemaju alternativu.

Poručio je da Srbi neće tiho i u mraku nestati sa prostora Kosova i Metohije, „ma šta spremali oni sa druge strane“.

Član predsedništva Sindikata „Trepče“ Ratomir Milojević poručio je da radnici Trepče neće prihvatiti „jednonacionalni akt Prištine“ kojim se menja budućnost tog kombinata.

„Nikada nećemo prihvatiti primenu zakona koji ne uvažava naše životne interese. Svesni smo da oni imaju samo političke ciljeve, od kojih je krajnji cilj ukidanje naših radnih mesta – izvora naše egzistenicije i proterivanje radnika sa ovih prostora“, rekao je Milojević.

Prema njegovim rečima jedini zahtev radnika Trepče Prištini je da ih pusti da nesmetano rade i da za svoj rad primaju plate od kojih živi oko 2.500 porodica.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Tanja Vujović rekla je da će se i profesori i studenti okupljati onoliko puta i onoliko dugo koliko to bude bilo potrebno da, kako je rekla „pokažu svetu da ne pristaju na poniženja, takse i zabrane“.

Vujović je istakla da srpski narod ne pristaje na proterivanje i hapšenje članova porodica i sunarodnika, na pritiske iz Prištine i ćutanje međunarodne zajednice.

Na skupu su govorili i direktor KBC-a Kosovska Mitrovica Milan Ivanović i predsednik Studentskog parlamenta prištinskog Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Luka Jovanović.

Povezani tekstovi