Foto: Logo

U obrazloženju te odluke, članovi UNS su naveli da su predstavnici Srpske liste tokom 2018. godine odbijali saradnju, kao i gostovanje na većini lokalnih srpskih medija na Kosovu.

Priznanje „Beli božur“ za najbolju saradnju sa medijima i novinarima, ove godine pripalo je šefu misije OEBS na Kosovu Janu Bratuu koji je po oceni novinara „dosledno opravdao ulogu misije kojom rukovodi i svojim javnim istupanjima i redovnim kontaktima sa medijima pokazao važnost saradnje sa medijima i novinarima“.

„Neosporno je i njegovo zalaganje za rešavanje slučajeva ubijenih i nestalih novinara na Kosovu“, naveli su članovi UNS koji su glasali putem interneta.

Ogranak UNS na Kosovu odlučio je i da ubijenom lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću posthumno dodeli nagradu „Beli božur“ za „višedecenijsku nesebičnu saradnju sa medijima“.

Nagrade su ustanovljene sa ciljem da ukažu na pozitivne i negativne primere saradnje institucija na Kosovu sa medijima i njihovu obavezu obaveštavanja javnosti i transparentnosti u radu.