Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Domaćih vesti, baš kao i danas, u letnjem periodu nije bilo mnogo na stranama listova Pravda i Vreme, osim reportaža iz raznih krajeva Kraljevine Jugoslavije.

Iz tog razloga, i ovog puta izdvajamo kako su izgledale reklame u dnevnoj štampi, šta se sve reklamiralo, te samim tim i šta se od filmova u bioskopima davalo tih dana pre 80 godina.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.