Stanari Sinđelićevog trga u Nišu bore se protiv izgradnje javne garaže 1Danijela Grujičić, advokat Foto: V. Todorović

Stanari Sinđelićevog trga početkom septembra su protestvovali i organizovali danonoćne straže kako bi spasili dvadesetak drveta, jer je pre toga posečena lipa, ali nisu uspeli da spreče početak izgradnje javne garaže.

Peticija je pokrenuta kako bi se prikupilo 1.000 potpisa, neophodnih da se podnese  zahtev da se iz sadašnjih planova generalne detaljne regulacije izbace odredbe po kojima je moguća nova gradnja na zelenim površinama u već izgrađenom  i uredjenom stambenom bloku. Inače, više od 600 građana Niša već je potpisalo ovu peticiju.

Advokat Danijela Grujičić, koja zastupa stanare sa Sinđelićevog trga, kaže da je pod velom javnog  interesa oduzeto zemljište koje pripada stanarima i dozvoljena izgradnja javne garaže.

-Ti stanari kad su kupili stanove imali su pravo i na parkirno ili garažno mesto po Zakonu o planiranju i izgradnji. Međutim, investitor zgrade firma „Progres“ iz Pirota, koji je prethodno Opštini Niš platio zemljište za gradnju, 1970. godine ga je prodao vojnoj pošti zajedno sa samim soliterom, i na kraju ga je u besplatnoj esproprijaciji poklonio Gradu Nišu. Vlada Srbije je 2010. godine utvrdila da postoji javni interes da se na tom parkiralištu izgradi javna garaža – objašnjava ona.

Stanari Sinđelićevog trga u Nišu bore se protiv izgradnje javne garaže 2
Danijela Grujičić na gradilištu  Foto: V. T.

Advokat naglašava da je ovde sve urađeno po zakonu, ali da nije u redu da se oduzima neprikosnovena svojina građana jer javni interes nije interes Javnog preduzeća „Parking servis“

-Izmenama i dopunama Planova generalne regulacije to zemljište je postalo zemljište javne namene u svojini Grada Niša, koji je odobrio „Parking servisu“ da na tom prostoru gradi garažu. Prethodno je usvojen Plan generalne regulacije za područje gradske opštine Medijana, Urbanistički projekat  i  Rešenje  o građevinskoj dozvoli za dvoetažnu garažu javne namene o kojima mi nismo ništa znali jer je javni uvid bio samo na oglasnoj tabli izradjivača ovih planskih dokumenata i upravnih odluka – kaže Grujičić.

Ona upozorava da se u Nišu trenutno u izgradnji tri objekta na zelenim površinama u već izgrađenim i uređenim stambenim blokovima.

Stanari Sinđelićevog trga navode da za tu javnu garažu, koja će se nalaziti na četiri metra od zgrade, nisu ispoštovani normativi o zaštiti životne sredine i protivpožarne zaštite.

– Nema nijednog projekta, studije i elaborata eminentnih i ovlašćenih ustanova o proceni aero zagađenja, kao i zaštite od buke i požara, iako je zakonska obaveza investitora garaže  da pribavi ove pokazatelje  uz  upoređivanje sa normativima pravilnika za te pokazatelje. Ta garaža će nam u potpunosti ugroziti život , zdravlje  i protivpožarnu  bezbednost – kažu oni. Upozoravaju da javna garaža onemogućava prilaz vatrogasnim vozilima zbog  gašenja eventualnog požara u soliterim 18 i 20.

-Podsećamo požar se već desio u soliteru broj 20  i da je prvo morao da dođe „pauk“  da skloni  parkirane automobile, pa je tek onda vatrogasni kamion sa šmrkom mogao da usmeri vodu za gašenje požara. To više neće biti moguće jer vatrogasno vozilo neće moći da se popne na sprat garaže, a zbog njegove težine i veličine neće moći da prođe uskim  prolazima izmedju javne garaže i solitera. Moći ćemo samo da gledamo kako stanovi gore – konstatuju stanari.

Oni naglašavaju da za ovu javnu garažu nije pribavljena saglasnost Uprave za vanredne situacije.

Stanari kažu da uz prozore  njihovih solitera nije dozvoljeno postavljanje otvora, ali da će ipak svi vozači koji parkiraju automobile u javnoj garaži imati pogled na njihove stanove.

-Projektovana dva stepeništa na garaži prekoračuju građevinsku i regulacionu liniju, a ne postoji tampon zona visokim drvećem između garaže i naših solitera. Uz garažu je predviđen travnjak i zelena ograda. To već sve postoji  a zbog javne garaže  se upravo ruši da bi nastao upola manji travnjak. Lipa stara sedam godina je isečena a ogromni  javori u drvoredu  ispred solitera  20  su iskasapljeni  jer se nalaze  na građevinskoj liniji garaže- navode oni.

Stanari Sinđelićevog trga u Nišu bore se protiv izgradnje javne garaže 3
Foto: Parking servis

„Parking servis“ je raspisao tender za izgradnju  montažnog spratnog parkirališta na Sinđelićevom trgu. Planirano je postavljanje montažnog parkirališta modela „Fast park“, koje će koje će imati fasadu od alubonda i vizuelno će se uklopiti sa zgradama u okruženju.

Površina parkirališta se udvostručuje i iznosiće 3.260 kvadratnih metara, dok će broj parking mesta biti uvećan za 50 odsto.

-Prema Planu generalne regulacije dozvoljena spratna visina objekta je 5,5 metara, dok je javna garaža projektovana na 3,8 metara, kako se ne bi smanjila prirodna svetlost okolnim objektima.

Izgradnjom nove javne garaže smanjiće se i buka i količina izduvnih gasova na taj način što će biti izgrađena dva ulaza i dva izlaza, pa će se tako promeniti i slika sa kojom smo se dosad susretali – kolona automobila koji čekaju da se oslobodi mesto na ovom parkiralištu – navode iz „Parking servisa“.

Rok za podnošenje ponuda je 2. oktobar do podneva. Javno otvaranje ponuda je deset minuta kasnije, a rok za odlučivanje o dodeli posla  je za 25 dana.

Nećemo korišćenu garažu iz Beograda

Stanari Sinđelićevog trga navode da su na sastanku sa predstavnicima Grada Niša obavešteni da  je garaža polovna.

-Garaža je korišćena 11 godina u centru Beograda. Ne želimo tu garažu jer je rok njene upotrebe 10 godina pa je smatramo nebezbednom. Nema tehničke dokumentacije o njenoj ispravnosti. Građani Niša plaćaju ovu investiciju 34 miliona dinara dinara bez PDV-a. Ne zna se kome sve jer ova informacija od javnog značaja nam je nedostupna – kažu oni. Ove Nišlije navode da je i do sada „Parking servis“ naplaćivao parkiranje na parkingu kod njihovih solitera iza Narodnog pozorišta.

– Kapacitet tog parkirališta je bio 78 parkirnih mesta. Zelenila je bilo dovoljno- dva drvoreda, živa ograda i travnjak. Nije urađena studija opravdanosti i isplativosti ove investicije, koja će imati po 58 parkirnih mesta u parteru i 66 na spratu – konstatuju oni.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.