U Školskoj upravi Čačak zabeleženi su nešto lošiji rezultati nego lane, a Slađana Mijatović iz te školske uprave kaže da „žele da veruju da razlog za to nije štrajk, jer su se nastavnici potrudili da veliki deo svog radnog vremena posvete pripremama đaka za malu maturu“. Učenici iz škola Moravičkog okruga najbolje su uradili kombinovani test, na kome su ostvarili u proseku 11,54 poena. Na testu iz srpskog jezika osvojili su u proseku 10,99, a iz matematike 8,49 bodova. Mijatovićeva navodi da prema uspehu prednjače gradske škole iz Čačka, pre svih „1. novembar“ i „Vuk Karadžić“, dok su na nivou okruga, kada se saberu rezultati na sva tri testa, najbolje plasirane škole u opštini Ivanjica.

Mirko Lazović, direktor OŠ „Milica Pavlović“ u Čačku, ocenjuje za Danas da štrajk prosvetnih radnika u tom gradu nije uticao na rezultate koje su osmaci pokazali na maloj maturi. Preliminarni podaci pokazuju da su đaci te škole na testu iz srpskog osvojili u proseku 12,58 poena, na kombinovanom 12,41, a iz matematike 10,02. Lazović ističe da kao matematičar nije zadovoljan znanjem koje su učenici pokazali iz tog predmeta. On potvrđuje da su 19 i 20 zadatak na testu iz matematike bili najozbiljniji i da je trebalo dosta rada, što je utisak mnogih đaka sa kojima smo razgovarali prethodnih dana. Lazović, međutim, dodaje da je veliki broj učenika grešio na lakšim zadacima, na kojima je trebalo da se razmišlja. U toj školi po jedan učenik je ostvario maksimalnih broj bodova iz matematike i na kombinovanom testu, dok iz srpskog njih 10 ima 19 poena, a od maksimalnog učinka ih je delio bod koji su izgubili na poslednjem zadatku.

U Školskoj upravi Kraljevo rečeno je Danasu da rezultati iz škola pristižu, a prema prvim informacijama đaci su najbolje uradili kombinovani test, na kojem su u proseku osvojili 14,7 poena. Sledi srpski sa 13,7, pa matematika sa 11,9. Načelnik te školske uprave Žarko Milosavljević kaže da su rezultati očekivani i da su nastavnici koji su štrajkovali uložili dodatni napor da nadoknade deo propuštenog gradiva i dobro pripreme osmake za završni ispit.

U beogradskoj OŠ „Mihailo Petrović Alas“ čiji nastavnici nisu protestovali, najbolje je urađen ispit iz srpskog, gde je prosek 14,8 bodova, potom kombinovani test sa 14 poena i matematika sa 13,81. Direktorka te škole Vesna Nedeljković ističe za Danas da su rezultati za poen do dva bolji nego na probnom završnom ispitu, koji se pokazao kao dobro rešenje, jer omogućuje đacima da se suoče sa znanjem ili neznanjem, a nastavnike usmerava u kojim oblastima treba da pojačaju rad. U „Alasu“ nijedan učenik nije uspeo da osvoji maksimalan broj poena na sva tri testa. Po dva učenika bez greške su uradila test iz srpskog, iz matematike i kombinovani.

Žalbe

Učenici koji smatraju da su oštećeni danas mogu da upute prigovor na rezultate završnog ispita komisiji osnovne škole, od 8 do 16 sati a 22. juna okružnim upisnim komisijama. Konačni rezultati male mature biće objavljeni 25. jula.