Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

O njima je pisalo jugoslovensko Vreme pre tačno 80 godina.

Novinar Vremena se sa Japankom, “egzotičnom gošćom društva Knjeginja Zorka u Beogradu”, susreo u glavnom gradu, a ona je zapravo živela u Ljubljani. Mlada Sanuko na ulici je nosila evropsko odelo, ali zato, kada je čovek vidi u svom domu – pomislio bi da je odmah u Japanu, piše novinar.

U kolekciji svojih kostima, Sanuko je imala i jedan porodični jako vredan primerak, star više od 150 godina, koji je navodno bio svojina jedne japanske princeze.

Druga strankinja koja je posetila Jugoslaviju je Amerikanka iz Mičigena Džamita Ravin. Ona je bila slikarka koja je “zalutala u Dubrovnik tražeći Rusiju”, piše novinar Vremena.

Ispostavilo se, ipak, da je mlada Amerikanka potpuno pogrešila zemlju.

“Moji stari preci živeli su ovde negde”, izjavila je tada navodno za novine. “Ne znam tačno gde, ali svakako u Rusiji”.

Iz teksta nije potpuno jasno da li je Džamita stvarno potpuno “pobrkala lončiće”, a i kartu sveta, pa je promašila putanju za nekoliko desetina hiljada kilometara do Rusije, ili je tak u pitanju samo ismevanje od strane novinara američkog poznavanja evropskog kontinenta.

List još piše kako je Jugoslavija srdačno dočekala turskog predsednika, ali i kako je španski general Franko grubo odbio primirje u ratu, koji je u tom trentuku buktao u Španiji, a koje su ponudili republikanci.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda piše kako se engleski ministar kolonija bavio tada potpuno nesvakidašnjim poslom – rešavanjem problema zaljubljenosti svojih činovnika. Dok se Engleska u tom trenutku već ozbiljno pripremala za Drugi svetski rat, njeno ministarstvo kolonija imalo je drugačije muke.

Tako je izbila svađa između dvojice maharadža u Indiji, koja je u tom trenutku još bila engleska kolonija. Njih dvojica su se posvađala oko jedne devojke jer stariji maharadža nije dao svome pomoćniku da se oženi njome, a ovaj je – žarko želeo. Indijska vlada je pokušala da miroljubivo posreduje u ovom sukobu, a sve se to prenelo direktno – u London, sa potencijalno gorućim ishodom, ratom između dva dela Indije.

List još piše o devalvaciji francuskog franka pred rat.

Na sportskim stranama prenosi se velika pobeda u Dejvis kupu Jugoslavije, koja se odmerila snage sa tadašnjom Čehoslovačkom.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.