Rektorka: Postoji "manifestacija blokade" ali rektorat radi (VIDEO) 1Foto: V. A.

Grupa studenata Beogradskog univerziteta blokirala je jutros Rektorat, nezadovoljni sto je noćas stigao poziv za prvu redovnu sednicu novog saziva Studentskog parlamenta UB, koja je zakazana danas za 18 sati.

Studenti osporavaju izbore za Parlament i tvrde da su na nekim fakultetima izbori studentskih predstavnika bili nelegalni. Studenti su danas razgovarali sa rektorkom UB Ivankom Popović. Oni očekuju da sednica bude odložena.

Kako je navedeno u saopštenju studenata, oni su Rektorskom kolegijumu i Savetu Univerziteta predali tri zahteva, od kojih se prvi odnosi na otkazivanje te „nakaradne sednice“ i zabrana izmene Pravilnika o radu i organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu (SPUB) do verifikovanja delegata sa svih fakulteta.

Druga dva zahteva odnose se na poništavanje nelegalnih izbora na Fakultetu organizacionih nauka i organizovanje ponovnih izbora, kao i na stopiranje korišćenja finansija SPUB-a do verifikovanja mandata delegata sa svih fakulteta.

Rektorka: Postoji "manifestacija blokade" ali rektorat radi (VIDEO) 2

Takođe su zatražili i ostavke svih članova Izborne komisije.

„Nakon sramnog izbornog procesa koji su oni vodili do sada, izlišno je nadalje, uopšte razgovarati o njima, kao relevantnim činiocima celokupnog izbornog procesa, a kamoli trpeti da neuko, traljavo i skandalozno, nastave da se bave pitanjima izbornih radnji, koje ponavljamo, još uvek nisu završene na svim fakultetima“, navedeno je u saopštenju Studentskog parlameta.

Studenti su rekli da ukoliko navedeni zahtevi ne budu bili ispoštvani, oni će biti prinudjeni da svoju „borbu za poštovanje akata i načela Univerziteta radikalizuju“ i tako stvore mogućnost da napokon rade u interesu svojih kolega.

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović izjavila je da danas razgovara sa grupom studenata o izbornom procesu za delegate za Strudentski parlament i da se vodi „konstruktivni dijalog“, navodeći kako veruje će se postići dogovor.

„Kolege su vrlo korektne u iznošenju stavova i verujem sa namerom poboljšanja rada Studentskog parlamenta“, rekla je Popović za TV N1 navodeći da postoji i „manifestacija blokade,“ ali da Rektorat funkcioniše, radi.

Gvoreći o zahtevima ovih studenata, ona je navela da su imali prigovor na sazivanja sednice Strudentskog parlamenta i „smatra da je zahev razuman i očekuje od uprave Studentskog parlamenta pozitivnu reakciju“.

„Nema razloga ni potrebe da početak rada nove uprave Studentskog parlamenta bude pod senkom“, rekla je Popović.

Ona je ocenila i da ovo nije manifestacija nekog šireg nezadovoljstva.

Na pitanje o načinu rada Univeziteta, ona je rekla da već postoji fleksibilna odluka koja se vezuje za epidemiološku situaciju.

„Sad su okolnosti takve da se gro nastave izvodi onlajn, to je teorijska nastava, a kod praktičnog dela nastave to zavisi od specifičnih okolnosti na svakom Unverzitetu“, rekla je Popović.

Na pitanje o broju zaraženih studenata, ona je rekla da su podaci nepotpuni jer u Studentsku polikliniku dolaze studenti koji uglavnom borave u studentskim domovima, dok su oni koji žive u Beogradu okrenuti redovnim Domovima zdravlja.

„Mi znamo da je Studentska poliklinka u poslednje dve nedelje, znači i ove prethodne i one pre toga, konstatovala oko 200 zaraženih studenata, ali broj mora biti veći jer nisu svi okrenuti Studentskoj poliklinici“, rekla je Popović.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Rektorka: Postoji „manifestacija blokade“ ali rektorat radi (VIDEO)”

  1. Dobar deo tih studenata sto blokiraju Rektorat su sa Filoloskog, na kom su lazirali izbore za Studentski parlament. S obzirom da ih tada nisu pohapsili zbog falsifikovanja, oni bi sad da teraju dalje. Da otmu i SPUB.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.