Sudar vozova u Jagodini zbog nepažnje staničnog činovnika 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Dnevni list „Mali žurnal“ je na današnji dan pre 110 godina objavio vest da je nepažnja staničnog činovika dovela do sudara niškog putničkog voza i lokomotive teretnog voza na železničkoj stanici u Jagodini.

„Stanični činovnik koji je ujedno izdavao karte putničke, znajući za dolazak putničkog voza, zabražio je na vreme manevrisanja, ali je mašinovođa teretnoga voza pogrešno za tri minuta računajući na vreme dolaska putničkog voza hteo da iskoristi razmeštaj kompozicije svojih vagona i na taj način prouzrokovao sudar“, piše „Mali žurnal“.

Autor teksta „Katastrofa u Jagodini“ naglašava da je sama priroda položaja jagodinske železničke stanice doprinela sudaru jer se od silnog šipražja i krivina, ubrzani voz nije mogao primetiti na udaljenosti od kilometar.

Pored manjih tehničkih oštećenja obe lokomotive, furgona i vagona, pruga je brzo „vraćena“ u saobraćaj.

Šestoro povređenih osoba su puštene kući sa lakšim telesnim povredama.

„Štetu pričinjenu sudarom proceniće danas komisija, koju je železnička direkcija odmah juče izaslala na lice mesta; ali se od prilike ipak ceni, da će prebaciti 25.000 dinara“, saopštava list.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.