Foto: Stefana Savić

Nikolić je u pritvoru bio Nikolić od kraja prošle godine pod optužbom da je ugrozio bezbednosti tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i ministra policije Nebojše Stefanovića. Nikolić je tokom novembra i decembra 2016. slao preteće SMS poruke na mobilni telefon svog poznanika Danka Batanića.

Miloš Janković je objasnio da zaštitnik građana po pravilu reaguje po pritužbama, ali da u velikom broju slučajeva, kad smatra da je potrebno, pokreće postupak po sopstvenoj inicijativi.

Feđa Dimović, advokat preminulog Nikolića, izjavio je za Danas da mu nije jasno kako su čoveku starom 45 godina, koji je posedovao međunarodnu vozačku dozvolu za sve kategorije, člansku knjižicu Fudbalskog saveza jer je godinama bio aktivni fudbaler i koji iza sebe nije imao niti jedan incident, lekari ekspresno konstatovali paranoidnu šizofreniju i smestili ga u zatvorsku bolnicu.

 – Kako je moguće da je čovek 45 godina normalno živeo sa takvom dijagnozom? Po mom mišljenju, doktori koji su uradili to prvo veštačenje su se pokajali, jer su se ubrzo pojavili na pretresu i dali preporuku da on bude pušten iz bolnice i da se njegovo lečenje nastavi na slobodi. Međutim, umesto da mu sud po preporuci ukine pritvor, on je zatražio da veštačenje uradi Medicinski fakultet u Novom Sadu. To kontrolno veštačenje zatraženo je u februaru i nije izvršeno do danas, a upravo je to bio razlog da ga drže u pritvoru, rekao je Dimović.

 Njemu je na Institutu za sudsku medicinu rečeno da je Nikolić preminuo od srca, kao i da će toksikološki nalaz biti gotov za šest meseci. Dimović podseća da je poznata stvar da nekontrolisana terapija tako teškim lekovima dovodi do otkazivanja rada srčanog mišića, što je mnogo puta dokazano prilikom obdukcije ljudi koji su izvršili samoubistvo tom vrstom medikamenata. Dimović se seća jedne od njegovih poseta Nikoliću, kada je on nekontrolisano plakao, i pravdao mu se da od kako je počeo da uzima terapiju ne može da zadrži suze.

– Kada se malo smirio, uspeli smo da obavimo razgovor i tom prilikom uverio sam se da potpuno razume sve što mu govorim i da normalno komunicira, kazao je Dimović. Prema njegovim rečima, država je u obavezi da detaljno istraži uzrok smrti nekoga ko je preminuo u pritvoru pod takvim sumnjivim okolnostima.