Šutanovac: Lažna modernizacija kroz povratak na staro 1

Pogledajte šta o tome kažu sagovornici Danasa u okviru rubrike Pitanje dana.

Dragan Šutanovac

bivši ministar odbrane i predsednik DS

Kad vlast nema reformski potencijal niti razume bezbednosne izazove, rizike i pretnje, onda pribegava lažnoj modernizaciji kroz povratak na staro. Profesionalna vojska je težnja većine zemalja sveta, u ovom trenutku čak i ruska vojska ima više od 50 odsto profesionalnih vojnika, jer samo tako može da se kvalitetno organizuje. Argumenti koji se koriste u prilog ponovnom uvođenju obaveze nisu vojni. Mladima treba ponuditi izbor, otvoriti mogućnost besplatnog obrazovanja i kursiranja a ne slati ih pod prinudom u vojsku kako bi stekli „radne navike, vaspitanje, disciplinu…“

Ljubodrag Stojadinović

vojni analitičar

Vraćanje vojnog roka je nepotrebno i bilo bi korak unazad. Država svakako treba da uloži mnogo da bi obezbedila funkcionisanje profesionalne vojske. Povećanje brojnog stanja vojske bez tehnološke podrške sistemu odbrane, budući da je tehnološki sastav vojske u ovom trenutku relativno praistorijski, besmisleno je i nema funkcionalni značaj. Država jeste zapostavila sistem odbrane u svakom pogledu i to mora da reši, kako se sistem odbrane ne bi pretvorio samo u unosan partijski posao.

Marko Đurišić

poslanik SDS

Reforma sistema odbrane stvorila je modernu vojsku Srbije koja je primerena bezbednosnim izazovima i ekonomskoj snazi države. Ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka ne bi dalje unapredilo stanje u vojsci. Očigledno je da vlada nema rešenje za problem nezaposlenosti i besperspektivnosti mladih ljudi i da ovakvim pričama samo zamajavaju građane.

Borko Stefanović

lider Levice Srbije

To je veoma skupo i teško sad sprovodivo. Treba ojačati dobrovoljnu rezervu, povećati plate i kupiti opremu. Ova vlast nema kapacitet ni od komarca da nas odbrani pa bacaju javnosti udice o vojnom roku, dok će njihova deca opet u strane škole, a oni u vile sa bazenima, da odatle brane Srbiju.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=7NVLLXF0nqY]