"Svaka vlast dužna da dozvoli mirne i nenasilne proteste" 1Foto: Beta/Emil Vaš

„Nasilno postupanje prema građanima, primena sile  nad majkama sa malom decom, uklanjanje cveća i sveća koje su mesecima unazad palili gradjani Banjaluke protestujući i zahtevajući od vlasti otkrivanje ubica i nalogodavaca ubistva Davida Dragićevića, su nedvosmislene odlike represije“, navodi se u saopštenju.

Oni su naveli da pružaju podršku učesnicima protesta „Pravda za Davida“.

Policija Republike Srpske uhapsila je u utorak u Banjaluci oca i majku ubijenog mladića Davida Dragičevića. Privedeno još nekoliko članova okupljenih oko grupe „Pravda za Davida“, kao i nekoliko stranačkih funkcionera.

Građani Banjaluke su se nakon toga okupili u centru grada, ali ih je policija rasterala. Dragičević je danas pušten iz pritvora, a novi protest je najavljen za danas u 18 sati u Banjaluci, ali i Sarajevu i Beogradu.

David Dragičević nestao je u noći 18. marta, a njegovo beživotno telo pronađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Da podsetimo, Davor Dragičević je jutros pušten na slobodu nakon saslušanja u Tužilaštvu. Tužilac je utvrdio da nema osnova za pritvor.

„Ja sam na Trgu u 18 časova i ne pada mi napamet da dete prepustim zločincima i ubicama. Moj David će dobiti pravdu, Dženan će dobiti pravdu. Ne mogu mi ništa“, rekao je on nakon izlaska.

Inače, Dragičević je predat Tužilaštvu u Banjaluci jutros oko 8 sati, nešto pre isteka roka od 24 sata.

Povodom situacije u Banjaluci, oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović koji je rekao da su netačne tvrdnje da su pripadnici MUP-a Srbije bili prisutni na protestu.

Takođe, ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske zahvalilo je Delegaciji Evropske unije na interesovanju za slučaj Davora Dragičevića i poručilo da je trebalo prvo da se informišu, pa onda da javno iznose stavove.