Foto: Pixabay

U izveštaju se kaže da raste broj slučajeva špijunaže i onlajn političke manipulacije u evropi. Holandski obaveštajci tvrde da se sajber napadi i špijunaža koriste za upade u kompjuterske sisteme multinacionalnih korporaciji, istraživačkih instituta, energetskih i postrojenja hemijske industrije širom Evrope.

U tim upadima su ukradene ogromne količine poverljivih podataka koji imaju ogromnu ekonomsku vrednost, kaže se u izveštaju. Autori izveštaja kažu da svetske sile koriste sajber napade i špijunažu za sakupljanje informacija i navode primer Rusije koja je veoma aktivna u pogledu digitalnog uticaja na proces donošenja političkih odluka, dodajući da i Kina sprovodi slične aktivnosti.

Holandska obaveštajna agencija je poznata po tome što ima razvijen sistem praćenja onlajn pretnji. Holandski mediji su početkom ove godine javili da su hakeri te agencije uspeli da upadnu u kompjutere ruske hakerske grupe Kouzi ber sredinom 2014. godine, da su ih nadgledali godinu dana da ne budu primećeni i da su pomogli da se ruski hakeri izbace iz kompjutera Stejt dipartmenta.