Foto: Printscreen/RTS

Prema njegovim rečima, do sada su objavljena četiri poziva za konkurisanje, a od do sada odobrenog novca deset miliona evra finansira Evropska unija. Ukupan budžet EU PRO je 25 miliona evra, a do kraja programa on će biti znatno veći, rekao je Tindal.

On je precizirao da je program EU PRO više orijentisan na ekonomske rezultate, ali se ne zaboravlja ni socijalna komponenta i komponenta socijalne i društvene uključenosti, dok je program koji finansira vlada Švajscarske više koncentrisan na društveni momenat i na dobro upravljanje.

Od do sada odobrnih 77 programa 37 se odnosi na lokalnu ili javnu infrastrukturu, a to su sportski i kulturni centri, komunalna infrastruktura, škole i vrtići, a tu je i devet projekata koji se odnose na osnovnu infrastrukturu, i to su uglavnom industrijske zone i slični projektni. Pored toga, naveo je Tindal, imamo i 19 projekata koji se odnose na izradu planova detaljne regulacije i 12 koji podrazumevaju projektno-tehničku dokumentaciju, odnosno izvođačke projekte za buduće infrastrukturne projekte.

Tindal je ukazao da Program EU PRO pokriva 99 opština, dok je EU PROGRES obuhvatao 34 opštine na jugu u jugozapadu Srbije, i najavio je nove programe do kraja godine, a jedan od njih se odnosi na unapređenje socijalne kohezije u opštinama koje se vode kao multietničke.

Pored toga, objavićemo i poziv za uvođenje i razvoj informativnih sistema i moći će da učestvuju sve opštine koje su u programu, objasnio je Tindal.

Na pitanje da li je uključivanje mnogo većeg broja opština loše po one najsiromašnije u kojima su godinama radili i jedini stizali do najudalejnijih mesta, Tindal je rekao da se nada da one neće biti isključene, ni zaboravljene. Kao primer je naveo da su podršku za izradu tehničke dokumentacije, pored Niša, dobili i Doljevac, Bela Palanka i Vladičin Han. On je istakao da je u procesu pristupanja EU neophodno da građanin bude na prvom mestu.

Lokalne vlasti mogu mnogo bolje da podrže i promovišu domaće investitore, a moj osećaj je da to nije slučaj, smatra Tindal. On je ukazao da su strane investicije odlična stvar, ali je u isto vreme neophodno podržati i promovisati lokalne investitore. Upravo zato je veliki deo sredstava EU PRO programa opredeljen za podršku domaćim mikro i malim preduzećima, jer smatramo da je to važan deo ekonomije i kroz naše pozive ćemo ih podržati kako bismo ih ojačali, rekao je Tindal.