Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List Vreme piše da otvaranje svetskog prvenstva u fudbalu počinje baš ovog 4. juna 1938. godine, utakmicom Švajcarska-Nemačka u Parizu. Naslov je glasio „Italija će sačuvati titulu prvaka, rekao je Rikardo Zamora“.

U istom tekstu list podsećan istorijat svetskog kupa i navodi da je godine 1925. prilikom zasedanja Fife u Ženevi  tamošnji poslanik Urugvaja g. Enriko Buero saopštio da je njegova zemlja spremna da priredi prvo takmičenje u fudbalu na svetskom nivou. Predlog je usvojen, a 1929. uspostvaljena su pravila takmičenja za svetski kup.

„Pozvane su zemlje svih kontinenata. Postavljeno je jedno jedino ograničenje: igrači treba da su državljani zemlje za koju nastupaju. To je značilo napredak. Nije više zahtevano da igrači budu amateri kao što predviđaju pravila olimpiskih igara. Profesionalci su stekli punopravnost“, piše Vreme i dodaje da je prvo takmičenje održano u Montevideu 1930. godine, a sledeće u Italiji.

Za treće prvenstvo u fudbalu u Francuskoj prijavile se 44 zemlje čime je „tučen rekord“ u odnosu na prethodna dva takmičenja. Kvalifikaciono takmičenje je trajalo godinu dana i u osminu finala je ušlo 15 zemalja.

„Broj je neparan usled izvesnih događaja koji su zadali dosta glavobolje priređivačkom odboru. Političko iščezavanje Austrije i otkazi Severne Amerike i Argentine stvorili su izvesne poremećaje. Morale su da budu donete solomonske presude kako bi ovce bile na broju a vuci siti. Ipak, nedostaje protivnik za Švedsku, pošto je izgledalo, pravednije poslati Švedsku u četvrt-finale nego praviti nov izbor od oka. Fifa je pretpostavljala pravičnost čak i u finansiskom uspehu takmičenja“, pisalo je Vreme na današnji dan pre 80 godina.

List je pisao i o tome da je prethodni dan u Savu pušten prvi ponton za Savsko pristanište, za prilaz putnicima, a otvorio ga je predsednik vlade Milan Stojadinović. Ponton je bio okićen zelenilom, okolo su se nalazili rečni brodovi, iskićeni zastavama i cvećem.

Tu je i vest o početku gradnje pruge normalnog koloseka Kraljevo-Čačak-Banja Luka, koju su nadležni ocenili kao jedno od najvećih dela kod nas posle oslobođenja i ujedinjenja.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

 

List Pravda takođe dosta piše o fudbalu istog dana. Sa nadnaslovom „Jedna pohvalna inicijativa“ i naslovom „Šta podrazumeva nastava na tečaju za futbalske trenere“, ove novine navode da je inicijativu pokrenuo Jugoslovenski nogometni savez u Beogradu, kao prvi kurs ovakve vrste kod nas.

Oni su smatrali da u državi treba da bude zaposleno po mogućstvu što više naših trenera, pošto je malo klubova koji mogu sebi angažovati strane trenere i da se stvori sistem koji će najviše odgovarati mentalitetu naših fudbalera. Na kursu se, piše Pravda, podjednako pridaje pažnja i teoretskim i praktičnim predmetima

„Nije dovoljno da trener poznaje samo tehniku igre kao što je futbal, nego on mora da savlada i sve one elemente koji su u vezi sa futbalom i stvori jednog igrača koji će biti svestrano sposoban za igru. To znači da se, osim teoretskih predmeta, koji obuhvataju osnovne pojmove iz fiziologije, higijene, masaže prve pomoći, zatim temeljno poznavanje igre, organizaciju klubova, polaže velika pažnja ne samo na tehniku i metodu igre, tako i na opštu telesnu kondiciju, koju treba da poseduje svaki sportista“, pisala je Pravda 4. juna 1938. godine.

Prvi kurs koji je tada počeo trebalo je da traje šest nedelja, a prijavilo se sedam kandidata.

Pravda piše i da čehoslovački narod daje dobrovoljne prihode za pojačanje nacionalne odbrane, a istog dana objavljuje i oglas za knjigu „Karađorđe monografija“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.