Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

U listu Pravda 22. avgusta 1939. godine, objavljena je priča o Normanu Krasni, dvadesetdevetogodišnjem umetniku i trgovcu idejama.

Krasna se obogatio tako što je počeo da poziva producente na ručak tokom kog bi im oktrivao svoje ideje za film.

On je punih 18 godina bio producent i scenarista u Metro Goldvinu, ali je taj posao napustio zbog toga što je, kako kaže, previše vremena trošio na kompromise i razmirice među direktorima oko budžeta.

Tada je napisao i komad “Neudata majka”, koji je postigao ogroman uspeh i na filmu i na pozornici.

Kasnije je ipak shvatio da mnogo više može da zaradi, a mnogo manje vremena da potroši ako naplaćuje svoje ideje, umesto da piše ceo scenario za film, piše Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

U listu Vreme istog dana na naslovnoj strani je objavljena vest da su se vlade Rusije i Rajha dogovorile da potpišu Pakt o nenapadanju.

U vezi sa tim, nemački ministar inostraih poslova Ribentrop, putuje već prekosutra u Moskvu radi potpisivanja sporazuma.

Pravda takođe piše i takozvanom Musolinijevom “Planu mira” odnosno predlozima za rešenje trenutnih međunarodnih sporova.

Musoloni predlaže da Dancig Rajhu, a u zamenu za ove ustupke, Poljska bi dobila stalnu granicu sa Nemačkom i Pakt o nenapadanju u narednih 25 godina.

Osim toga, kako je Musolini predvideo, Poljska bi u Dancigu imala posebne carinske povlastice, prenosi Vreme.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

 

Povezani tekstovi