Foto: Pixabay

Zbog zagađenosti vazduha čelnici Milana odlučili su da ovaj italijanski grad ozelene sa tri miliona novog drveća do 2030. godine.

To je biti povećanje broja stabala za 30 odsto, a posađeno drveće će na godišnjem nivou „upiti“ dodatnih pet miliona tona ugljen-dioksida. Ova količina jednaka je četiri petine ukupnih emisija štetnog gasa Milana, prenosi Nacionalna geografija.

Tokom perioda od deset godina stabla bi iz atmosfere uklonila oko tri hiljade tona sitnih štetnih PM10 čestica, a očekuje se i pad temperature u gradu za dva Celzijusova stepena.

Arhitekta Stefano Boeri stvorio je 2014. godine u srcu Milana zelenu oazu. U okviru njegovog projekta „Vertikalna šuma“ nad gradom su se uzdigle dve stambene kule zaodenute u grmlje i drveće raspoređeno po balkonima građevina.

Foto: Pixabay

Boeri je naglasio da je tek sedam odsto milanske teritorije oplemenjeno florom i izrazio nadu da će se ovaj procenat popeti na između 17 i 20 odsto do 2030.

Projekat za ozelenjavanje Milana predstavlja ambiciozan plan za pretvaranje nefunkcionalne železničke mreže u sedam parkova sa po 25 hiljada sadnica. Uključuje i obogaćivanje ravnih krovova ukupne površine od 10 miliona kvadratnih metara zelenilom, kao i sadnju stabala u 2.300 školskih dvorišta.

Naučnici smatraju da će novi zeleni kapaciteti najpozitivnije da se odraze na vremenske prilike u ovom gradu. Noći u Milanu su i do 6 Celzijusa toplije u odnosu na noći u okolnim mestima.

Prema saznanjima istraživanja iz 2015. godine, najviše prevremenih smrti zbog lošeg kvaliteta vazduha u Evropi zabeleženo je upravo u Italiji, čak 84.400.