Foto: 021.rs

Na tribini će se razgovarati o uzrocima nastanka ove vrste religijski motivisanog ekstremizma, biće reči o tome da li je u Evropi zastupljena islamofobija ili antimuslimanski rasizam, da li je Srbija meta ekstremista, kao i na koji način jačanje desnice u Evropi na talasu protivljenja dolaska izbeglica utiče na desnicu u Srbiji, i šta je donela izbeglička kriza kada je u pitanju nasilni ekstremizam i radikalizacija.

“Istraživanje Pew Research Center-a pokazalo je da su muslimani u 2016. godini bili religijska grupa koja je najčešće bila na udaru nacionalista. Takođe, desničari u Srbiji često vide muslimane kao svoje neprijatelje.”, stoji u najavi događaja.

O ovim, ali i drugim temama u vezi sa desničarskim pokretom u Srbiji i islamskim ekstremizmom, govoriće direktor Balkanskog centra za Bliski istok Ivan Ejub Kostić, istraživačica na Fakultetu političkih nauka Tijana Rečević, spoljno-politički komentator Boško Jakšić, a razgovor će voditi novinar Radija 021 Zoran Strika.

Tribinu organizuje Fondacija 021 uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji i finansijsku podršku Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva.

 

Povezani tekstovi