Tribina: Sindikati da se ujedine u novu organizaciju 1Foto: Vojni Sindikat Srbije /Facebook

Energija za efikasne promene u srpskom društvu leži u sindikatima, koji trebaju da se ujedinu u jaku organizaciju koja će biti poštovana, navodi se u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.

To je poručeno na tribini u Somboru, koju je organizovao Zrenjaninski socijalni forum, na kojoj su govorili predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Dušan Kokot i  predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić.

Sagovornici tribine „Sindikati: David ili Golijat“, naveli su da najveći sindikati u Srbiji, „čiji predstavnici danas sede u državnim organima“, ne zastupaju interese zaposlenih, već svoje lične interese kao i interese poslodavaca.

„Kao posledicu ovakvog stanja na sindikalnoj sceni, imamo loš Zakon o radu i potpuno poniženu i obespravljenu radničku klasu, odnosno sve koje danas na bilo koji način imaju zaposlenje“, dodaje se u saopštenju.

Ocenjeno je i da od država kao najvećeg poslodavca i od njenih političkih odluka zavisi sve, od minimalne cene rada do zakona i pojedinačnih odluka „koje se poslednjih godina veoma loše preslikavaju na zaposlene i njihova elementarna prava“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.