Trivan potpisao ugovore sa 22 reciklažne industrije 1Foto:Beta

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan potpisao je danas ugovore sa predstavnicima 22 firme iz reciklažne industrije koje su preko konkursa ostvarile pravo na podsticajna sredstva za tretman otpada, u ukupnom iznosu od 2,6 milijardi dinara.

Kako se navodi u saopštenju njegovog Ministarstva, Trivan je rekao da je važna jaka, odgovorna i efikasna reciklažna industrija jer se time čisti Srbija od otpada koji zagađuje životnu sredinu.

„Prerada otpada i otpadnih voda je naš prioritet i preduslov zdrave životne sredine. Tome svedoči i čitav niz projekata o otpadnim vodama koje je pripremilo Ministarstvo zaštite životne sredine, a koji su obuhvaćeni investicionim planom ‘Srbija 2025’. I vi ste važna karika u tome“, rekao je ministar Trivan u razgovoru sa predstavnicima operatera kojima se dodeljuju podsticajna sredstva iz Zelenog fonda za ponovnu upotrebu i iskorišćavanje posebnih tokova otpada kao sekundarne sirovine ili za dobijanje energije u 2019. godini.

On je zahvalio reciklerima na uloženom trudu i na uspešnosti prikupljanja otpada koja je, kako je naveo, samo u poslednjih nekoliko meseci prošle godine porasla za 20 odsto.

Javni konkurs Ministarstva zaštite životne sredine za ponovnu upotrebu i iskorišćavanje otpada kao sekundarne sirovine, za dobijanje energije ili za proizvodnju kesa-tregerica za višekratnu upotrebu raspisan 1. aprila 2019. godine i trajao je do 31. januara 2020. godine.

Oduka o dodeli podsticajnih sredstava po javnom konkursu za 2019. godinu doneta je 4. maja 2020. godine.

Budžetom za 2020. godinu za reciklažnu industriju bilo je opredeljeno 3,5 milijardi dinara, ali je nakon donošenja Zakona o potvrđivanju uredbi donetih za vreme vanrednog stanja i Uredbe o izmeni opštih prihoda, rashoda i izdataka budžeta za 2020. godinu radi otklanjanja štetnih posledica usled korona virusa, sredstva su smanjena na 2,6 milijardi dinara što je i ukupan opredeljeni iznos koji se ovim konkursom i potpisanim ugovorima, dodeljuje reciklerima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.