Foto: Fonet / Imre Szabo

ukoliko ustanovi da postoje osnovi sumnje, krivično goni Sinišu Malog, smatraju sagovornici Danasa – pravni stručnjaci Vesna Rakić Vodinelić i Zoran Ivošević.

Marija Mali je u intervjuu za KRIK izjavila da joj se bivši suprug pohvalio da je učestvovao u rušenju objekata u Hercegovačkoj ulici.

„Ja sam sa decom u to vreme bila u Crnoj Gori. Imali su nekoliko dana raspusta. Izbori su bili 24. aprila, on je odmah sutradan došao avionom. Ispričao je to kao najobičniji događaj. ‘Imao sam problem, neki nisu hteli da se isele. Organizovao sam akciju raščišćavanja. Došli su ljudi u sred noći, malo tamo nešto polupali. Ništa strašno nisam uradio, ali eto sve sam ja sAm organizovao, izveo sam akciju’. To su bile, po njegovim rečima, neke barakice tamo, kolibice… Siniša je imao zadatak da očisti taj prostor jer je ispregovarao sa Arapima da tu izgrade Beograd na vodi“, ispričala je Marija Mali.

Vesna Rakić Vodinelić, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta „Union“, objašnjava za Danas da iz tvrdnji Marije Mali može da proistekne nekoliko krivičnih dela, te da bi javni tužilac svakako trebao da istraži njene navode.

– Da sam ja javna tužiteljka, prvo bih pokušala da pribavim podatak o tome da li je Siniša Mali zaista taj dan otputovao u Crnu Goru, pa bih se pozvala na Zakon o krivičnom postupku prema kome tužilac ima pravo da prikuplja informacije. Potom bih pozvala Mariju Mali da mi u iskazu detaljno ispriča sve. Ukoliko bih utvrdila da postoji osnova sumnje da je učinjeno krivično delo, pozvala bih Sinišu Malog da da iskaz, pa bih potom uporedila njihove iskaze. Dakle, ako bi se nakon ovoga ustanovilo da postoje osnovi sumnje, Siniša Mali bi se krivično gonio za bespravno rušenje u Savamali – ukazuje Rakić Vodinelić.

Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda Srbije, ističe za Danas da je sve ono što je u javnost iznela Marija Mali relevantno za slučaj Savamala, te da bi javni tužilac morao da sasluša i nju i Sinišu Malog, ali i sve ostale osobe koje su na bilo koji način bile uključene u ovaj događaj, poput policije, kao i onih koji su imali određena saznanja, poput premijera Aleksandra Vučića.

– U predmetu Savamala imamo dve činjenice. Prva je rušenje objekata i uništavanje tuđe imovine, a druga zloupotreba položaja. Što se tiče prve činjenice, tvrdnje Marije Mali bi morale da se provere. Kada je reč o drugoj činjenici, vrlo značajnoj, potrebno je utvrditi ko je naredio policiji da ne izađe na lice mesta i zaštiti bezbednost građana. To Siniša Mali nije mogao da naredi, jer policijom upravlja direktor i ministar unutrašnjih poslova – ističe Ivošević.

Kako naglašava, pasivnost policije bio sastavni deo krivičnog dela koje je izvršeno u Hercegovačkoj ulici, „a imala je i obavezu i ovlašćenja da sasluša sva lica, međutim, to nije uradila“. Prema njegovom mišljenju, i premijer Vučić bi trebalo da bude saslušan, jer je prvi u javnost izašao sa informacijom da je vrh gradske vlasti odgovoran za rušenje objekata u Savamali.

Podsetimo, premijer Vučić je povodom tvrdnji Marije Mali, izjavio da da Siniša Mali „neće još dugo biti na tom mestu“.

– Imajući u vidu sve što se dešavalo, ja sam rekao da je neko iz grada stajao iza te akcije, ali ih ne bi kudio ni da su to uradili u po bela dana. Da naprave klizalište za decu kao danas. Oni su, nažalost, to uradili po noći i zbog toga će snositi političke posledice. Čak nećemo čekati ni tužilaštvo. U tom smislu, pozicija Malog nije laka, iako će u knjigama ostati upisano koliko mnogo je on uradio za grad. Ali nikada neću reagovati na nečije pritiske. Mi ćemo to da uradimo onda kada budemo mislili da je vreme za to. Ako bilo ko misli da pritiskom na ulici može to da izvede, mene ne zanimaju njihove Rumunije i Makedonije, nikada pod pritiskom neću da reagujem Pritom, to je slučaj koji i nije toliko važan, rekao je Vučić gostujući na RTS-u.

Više javno tužilaštvo još ćuti

Iako je od tvrdnji Marije Mali da joj se bivši muž Siniša Mali pohvalio kako je učestvovao u rušenju objekata u Savamali prošlo pet dana, Više javno tužilaštvo i dalje ne odgovara na Danasova pitanja šta će preduzeti povodom ovih navoda. Kratko nam je rečeno da će, kada u VJT-u budu imali odgovor, poslati ga svim medijima koji su ih kontaktirali u vezi sa istom temom. Zoran Ivošević smatra da tužilaštvo ništa neće uraditi kako bi rešilo slučaj Savamala, „jer politika utiče na rad tužilaštva, i to preko poluge u vidu javnog tužioca“.