Predsednik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić uputio je juče otvoreno pismo Vladi Srbije i premijeru Vojislavu Koštunici u kome zahteva odgovor na pitanje ko je i koliko novca zaradio na razlici kursa pri kupovini blagajničkih zapisa Narodne banke Srbije. U pismu postavlja pitanje „zašto je NBS emitovala hartije od vrednosti (blagajničke zapise) uz visoke kamatne stope od 18 do 24 odsto godišnje u vreme najvišeg kursa evra od 86 do 87 dinara za jedan evro“. Batić pita i zašto su te zapise kupovale ovdašnje banke sa stranim kapitalom, odnosno, kako su obezbeđivale dinarska sredstva – prodajom deviza ili su bile u dosluhu sa NBS – kao i da li su devizne rezerve korišćene za kupovinu blagajničkih zapisa.
Batić postavlja i pitanje kako to da nakon emitovanja blagajničkih zapisa počinje da pada kurs evra za više od 10 odsto, kao i koliko su zaradili oni koji su kupili blagajničke zapise koji dospevaju za naplatu sada, kada je kurs evra najniži. Lider DHSS smatra da će, kada svi blagajnički zapisi dospeju za naplatu, „devize početi vrtoglavo da skaču“, da će „bajka o jakom dinaru zajedno sa izborima biti završena“, ali da će ostati pitanje „ko je uzeo pare“.
Beograd – Demokratska stranka Srbije optužila je predsednika opštine Pančevo Srđana Mikovića da obaveštavanje građana o zagađenju vazduha u tom gradu koristi „isključivo u političke svrhe, kao oruđe za politički obračun“.
„Mikovićevo zalaganje za životnu sredinu je isključivo deklarativno, samoreklamirajućeg karaktera i svodi se na floskule o brizi za građane“, navodi se u saopštenju opštinskog odbora DSS u Pančevu, uz napomenu da Miković, sve do 14. novembra, kada je počela predizborna kampanja, nije reagovao u skladu sa Pravilnikom o epizodnom zagađenju. Drugi put je uključio sirene kada je u Pančevu boravio premijer Srbije Vojislav Koštunica.
Beograd – Funkcioneri Srpskog pokreta obnove posetili su Ginekološko-akušersku kliniku u Višegradskoj ulici u Beogradu i novorođenim bebama i njihovim majkama podelili poklone. Doktor Milan Terzić, koji je kandidat SPO za narodnog poslanika, kazao je prilikom posete da je po stopi nataliteta Srbija na poslednjem mestu u Evropi.