Foto: FoNet/AP
Ta incijativa će omogućiti policiji i drugim pripadnicima snaga bezbednosti da se usredsrede na kretanje demonstransta, a cilj je održavanje javnog reda i mira, izjavio je portparol vlade Benžamen Grivo, nekoliko dana posle nasilja i nereda koji su izbili u pariskoj aveniji Jelisejskih polja za vreme protesta „žutih prsluka“.

Vlasti su posle toga zabranile okupljanja na toj čuvenoj aveniji kao i u nekoliko četvrti gradova u Francuskoj gde su izbijali neredi.

Premijer Eduar Filip je najavio da će vlasti odgovoriti na nasilje na protestima građanskog pokreta koji organizuje demonstracije od 17. novembra zbog nezadovoljstva opštom državnom politikom.

Neke opozicione stranke su kritikovale danas najavljeno raspoređivanje vojske.

Desničarska stranka Republikanci smatra da vojnici nisu obučeni za obezbeđivanje javnog reda i mira, već za borbe i da ubijaju u slučaju rata. Radikalna levica ocenila je da vojska ne može da zameni policiju jer to nije njen posao.

Vojna antiteroristička misija „Stražar“ angažovana je od terorističkih napada u januaru 2015. u Parizu. Vojnici su raspoređeni ispred nekih verskih objekata, kao što su sinagoge i džamije. Nalaze se i na mestima koja mogu da budu mete napada, kao što su turističke lokacije ili železničke stanice.

Povezani tekstovi