U nauku, inovacije i transfer tehnologije uloženo 2,5 miliona evra 1Foto: Ministasrtvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Na svečanosti koju je organizovao Fond za inovacionu delatnost u Naučno-tehnološkom parku „Beograd“ prisutnima su se obratili Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji, Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji i Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost.

Ključni rezultati projekta Program transfera tehnologije podržao je 19 projekata naučno-istraživačkih institucija u iznosu od 360 hiljada evra, među kojima su tri pronašla patnera u privredi i sklopila licencni ugovor za plasman proizvoda na tržište. Nakon svoje pilot faze postaje stalni program Fonda, a poziv je kontinuirano otvoren tokom cele godine, navodi se u saopštenju.

Razvijeno je 11 usluga, a među njima najznačajnija su inovacioni vaučeri.

Finansijsku pomoć kroz 220 inovacionih vaučera dobilo je 180 malih i srednjih preduzeća, u ukupnom iznosu od 1,17 miliona evra. Programom saradnje nauke i privrede podržano je 14 inovativnih projekata konzorcijuma koji se sastoje od preduzeća i javnih naučno-istraživačkih organizacija, u ukupnoj vrednosti od 4,4 miliona eura.

Kroz Projekat je takođe pružena kontinuirana tehnička podrška Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u izradi Strategije razvojanaučnoistraživačkog i inovacionog sektora, i Platformenaučnoistraživačke infrastrukture, sa pratećim akcionim planovima za razvoj.

U okviru svečanosti održan je panel „Primenjena naučna istraživanja, inovacije i njihovo finansiranje u Srbiji“ sa akcentom na primenu naučnih istraživanja, transferu tehnologije i njihovom finansiranju u našoj državi.

Panel je vodila Maja Anđelković, viši stručnjak za privatni sektor u Svetskoj banci, a na ovu temu razgovarali su: Prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Dejan Šuvakov, menadžer programa, Delegacija Evropske unije u RS, Mlađan Stojanović, koordinator Programa transfera tehnologije, Fond za inovacionu delatnost, Dr Zorica Branković, naučni savetnik, Institut za multidisciplinarna istraživanja, Bojan Pavlović, generalni direktor, PhytoNet.

Fond za inovacionu delatnost  Srbije je specijalizovana institucija čiji cilj je da doprinese ukupnom razvoju inovacija primenom različitih finansijskih instrumenata i unapređivanja veza između istraživanja, tehnološkog razvoja i privrede, kao i da podstiče i podržava razvoj inovativnih tehnologija. Kako bi ostvario svoj cilj Fond realizuje pet programa kojima podržava razvoj inovativnih tehnologija i unapređuju veze između istraživanja, tehnološkog razvoja i privrede: Program ranog razvoja, Program sufinansiranja inovacija, Program saradnje nauke i privrede, Inovacioni vaučeri i Program transfera tehnologija. Do sada, Fond je uložio 15,5 miliona evra (2011-2018) u više od 350 inovativna projekta malih i srednjih preduzeća i naučnoistraživačkih organizacija.

Podrška Evropske unije Fondu, od početka njegovog operativnog rada 2011. godine, daje presudan podsticaj finansiranju inovacija u Srbiji i jačanju veza između istraživačkog i privatnog sektora. Evropska unija je iz pretpristupnih fondova za programe Fonda izdvojila do sada više od 14,5 miliona evra. Od samog početka rada, svesrdnu pomoć Fondu pruža Svetska banka kako bi se što efikasnije stimulisala inovativna preduzeća i jačala konkurentnost u Srbiji.

Ujedno, jedan od prioriteta Vlade Srbije je unapređenje konkurentnosti nauke, istraživanja i inovacija u funkciji privrednog razvoja, što se ogleda i obezbeđivanju većih sredstava za finansiranja inovacija.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.