U Severnoj Makedoniji uvedeno vanredno stanje zbog požara 1Ilustracija Foto: MUP

Vlada Severne Makedonije je zbog povećanog broja požara proglasila krizno stanje na teritoriji cele države u trajanju od 30 dana, koje podrazumeva i potpunu zabranu kretanja po šumskim predelima u čitavoj državi..

Desetine požara gore u Severnoj Makedoniji, javlja Radio Slobodna Evropa.

Prema podacima Centra za upravljanje krizama (CUK), aktivna su žarišta u regionu Bitolja, Strumice, Kumanova i Štipa, u istočnom delu države.

U sredu je najkritičnije bilo u okolini Pehčeva, Kumanova i Makedonskog broda.

U četvrtak ujutro u gašenju požara u okolini Pehčeva je angažovano pet helikoptera, od kojih su tri iz Srbije. Oni su bili u akciji i u sredu, ali popodne su bili prizemljeni zbog visokih temperatura.

U gašenju požara u tom regionu pomažu i vatrogasne ekipe iz Bugarske. Predstavnik vatrogasne jedinice iz Blagoevgrada je informisao da je angažovan tim od 25 vatrogasaca iz Bugarske.

Dramatično je bilo stanje i u opštini Staro Nagoričane kod Kumanova, a aktivnosti ekipa su otežane zbog nepristupačnog terena.

U selu Čelopek u sredu su gorele bivše vojne barake, kuće, drugi objekti, stoka i travnate površine. Nadležne institucije još nisu potvrdile informacije stanovnika sela da je jedna žena poginula u požaru, jer nije na vreme napustila svoj dom.

Policija je saopštila da je uhapsila četiri osobe osumnjičene za podmetanje požara, od kojih je jedna državljanin Albanije.

Vicepremijer Artan Grubi je izjavio da je preko 80 posto požara izazvano ljudskim faktorom.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.