U Srbiji još 263 obolela i pet preminulih, ukupno 8.042 zaražena i 156 umrlih 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U poslednja 24 sata u Srbiji je zabeleženo 263 nova slučaja oboljenja od korona virusa i još pet smrtnih slučajeva. Ukupno je u našoj zemlji do danas obolelo 8.042 ljudi, a preminulo njih 156.

Od početka epidemije testirano je 64.303 građana, a samo u poslednja 24 sata 4.365.

Na bolničkom lečenju nalazi se 3.044 pacijenta, među kojima je 85 na respiratorima.

U Srbiji se njih 1.182 vodi kao izlečeno od korona virusa.

U poslednja 24 sata preminula su dva muškarca i tri žene, od kojih je dvoje iz gerontoloških centara.

Samo u Gerontološkom centru Niš do sada je ukupno preminulo 37 ljudi.

Smrtnost od korona virusa u Srbiji iznosi trenutno 1,94 odsto.

Epidemiolog Predrag Kon je saopštio na redovnoj konferenciji da je do sada pozitivno na virus u Srbiji 238 dece, od kojih je 88 lečeno, i 545 zdravstvenih radnika.

Što se tiče ustanova socijalne zaštite, obolelo je 560 korisnika i 149 zaposlenih, dok je izlečeno 67 korisnika i 17 zaposlenih.

Odgovarajući na pitanja novinara, Kon je naveo da je u ovom trenutku slobodno 347 respiratora.

„Kapaciteti za decu i majke su popunjeni i o tome bi trebalo brzo da se razmišlja, da se otvore na drugim mestima. Prvenstveno mislim na Niš i jug Srbije. Pola od te dece je sa teritorije Beograda. Deca su u principu dobro i imaju lakšu kliničku sliku“, objasnio je Kon.

Govoreći o tome kako ćemo morati da se ponašamo nakon vanrednog stanja, on je naglasio da „mere izolacije polako iscrpljujemo, ali da se moraju nastaviti mere distanciranja“.

On je dodao i da lekarski deo tima ne misli da treba da se škole i vrtići otvaraju pre 1. juna.

„Nećemo moći nikada to da podržimo, jer je tu moguće širenje epidemije“, naglasio je Kon.

On je, s druge strane, ocenio da šetnja nije problem ako postoji distanca među ljudima, ali je dodao i da prilikom šetnje na otvorenom dolazi do velikog broja kontakata i komuniciranja među ljudima, što može biti 100 puta opasnije nego otvaranje teretana.

„Zabrana okupljanja će još sigurno biti. Na koliko će biti ograničeno, to je još pitanje. Biće takvih mera, pogotovo za zatvoreni prostor“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, svi spekulišu o drugom talasu virusa i da je definitivno sve veća mogućnost da će do njega doći.

„U pravu su oni koji smatraju da do drugog talasa može doći i tokom leta ako ne budemo poštovali mere. Međutim, ja sam skoro ubeđen da to neće biti tada. Neki govore u septemrbu, moje iskustvo sa gripom je da će to da se desi u novembru. To su samo utisci, promišljanja i iskustva. Imaćemo mnogo više znanja nakon ispitivanja imuniteta“, objasnio je epidemiolog.

Postoji konsenzus struke, kako je dodao, da bi primena maski u javnom prevozu bila neophodna, kao i u zatvorenim prostorima, posebno u marketima, prvenstveno za zaposlene.

Vlada Srbije usvojila je danas odluku da će zabrana kretanja naredne nedelje trajati od četvrtka 30. aprila u 18 časova do ponedeljka 4. maja u 5 časova ujutru.

Korona virus će biti u prirodi i bombardovaće nezaštićeno stanovništvo. Zato je potrebno da virusolozi što pre dobro izuče virus i naprave dobru vakcinu da se populacija zaštiti, kaže naučnica dr Ana Gligić, virusolog koja je u vreme variola vere bila šef Instituta za virusologiju na Torlaku.

Definitivno postoje šanse za drugi talas epidemije korona virusa u Nemačkoj i moraju se veoma detaljno pratiti trenutne kao i razvoj novih slučajeva infekcija SARS-CoV-2, ukazuje predsednik Nemačkog interdisciplinarnog saveza za intenzivnu i hitnu medicinu Uve Jansens, u intervjuu za Al Jazeera Balkans.

Broj smrtnih slučajeva u SAD ponovo je u porastu, a za prema poslednjim podacima za 24 sata umrlo je 2.949 osoba zaraženih korona virusom, javio je referentni Univerzitet Džon Hopkins.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

9 reagovanja na “U Srbiji još 263 obolela i pet preminulih, ukupno 8.042 zaražena i 156 umrlih”

  1. 85 na respiratorima, a 347 slobodnih?????
    Na početku epidemije smo imali 1000, a AV je podelio u predizbornoj kampanji na stotine… Možda je jedne te iste, vozao od grada, do grada, pa se računica ne uklapa…
    Neka on i Kon, dogovore kako će da lažu… Nije narod baš toliko glup!

  2. Pored svih rigoroznih mera Srbija ima najvise obolelih u okruzenju sem Rumunije, o cemu se tu radi?

  3. Gde je sindikat zdravstvenih radnika u Srbiji da se oglasi povodom nikakve i loše zaštite njihovih članova, tretiranja zdravstvenih radnika od strane uprave zdravstvenih ustanova i političara kao potrošne robe? Ćute i na smanjenje zarada obolelim zdravstvenim radnicima? Kome treba takav sindikat? Gde je Krkobabić da se oglasi što učestvuje sramotnom odnosu režima prema penzionerima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.