U Srbiji potvrđeno još sedam slučajeva zaraze korona virusom, ukupno 12 1Foto: Beta-AP

Prema poslednjem izveštaju, testirani su uzorci 13 osoba od kojih je sedam bilo pozitivnih i šest negativnih na novi korona virus.

Od sedam novih slučajeva, navodi se, pet je povezano sa dve ženske osobe za koje je juče utvrđeno da su pozitivne nakon direktnog kontakta sa državljankom strane zemlje koja je nedavno boravila u Srbiji, a za koju je utvrđeno da je pozitivna na COVID-19 nakon povratka u državu gde joj je prebivalište.

Preostala dva slučaja su, kako je saopšteno, potvrđena nakon njihovog boravka u i kontakata sa osobama u inostranstvu (Italija, Nemačka).

Četvoro pacijenata kod kojih je otkriven korona virus zbrinuto je na Klinici za infektivne bolesti u Nišu i nisu životno ugroženi, prenela je danas agencija Beta.

„Četvoro pacijenata kojih kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa su stabilno, nisu životno ugroženi, a lekari će narednih dana budno pratiti njihovo zdravstveno stanje“, kazali su Kliničkom centru Niš agenciji Beta.

U toj zdravstvenoj ustanovi su takođe naveli da su pacijenti smešteni u potpunu izolaciju i da su prilikom njihovog zbrinjavanja ispoštovani propisani algoritmi i procedure.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 130 osoba za koje se sumnjalo da su zaraženi korona virusom.

U Institutu za javno zdravlje Kragujevca do danas je na prisustvo korona virusa testirano osam Kragujevčana, a od ukupnog broja uzoraka sedam je bilo negativno.

Prema rezultatima analize, obavljene u Institutu Torlak, žena iz Kosjerića, kod koje je postojala sumnja na korona bolest, nije zaražena tim virusom.

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović podsetio je danas, povodom sve većeg broja žalbi građana na „ćutanje“ zdravstvenih i prosvetnih ustanova od kojih su tražene informacije o opremljenosti za borbu protiv korona virusa, da su sve informacije koje se odnose na zaštitu zdravlja stanovništva i životne sredine hitnog karaktera.

Iz ministarstva apeluju na građane i podsećaju, na osnovu ovih primera, na značaj lične odgovornosti u ovakvim situacijama, jer je ovim primerom potvrđeno da su pojedinci olako shvatili upozorenja i preporuke struke, da kad imaju simptome ne idu u zatvorene prostore i među ljude. Time se mogućnost širenja virusa samo uvećava, jer jedna osoba sa simptomima ostvari i do 50 kontakata u takvim uslovima, pa ne ugrožava samo svoje zdravlje, već i zdravlje drugih.

Zato je, navodi se, od izuzetne važnosti da se poštuju preporuke struke, da se ne shvataju olako njihova upozorenja o praćenju simptoma i odgovornom ponašanju svakog pojedinca.

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Predrag Kon, odgovarajući na pitanje da li Gradski zavod za javno zdravlje radi na projekcijama koliki bi broj obolelih mogao da se pojavi u narednom periodu, kaže da će „broj zaraženih biti veći od onoga što mi merimo jer mi merimo one samo koji imaju kliničku sliku sa temperaturom preko 38 i obostranim tegobama u plućima.“

U Srbiji potvrđeno još sedam slučajeva zaraze korona virusom, ukupno 12 2

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović, rekao je za RTS, da je ovaj porast novozaraženih korona virusom u Srbiji uzrokovan neodgovornošću jer svi novi slučajevi potiču iz istog izvora.

On je, u izjavi za RTS, naveo da od sedam novozaraženih pacijenata, jedan u Novom Sadu ima ozbiljnu kliničku sliku, a ostali umerenu.

„Ovakav skok u broju obolelih je jednim delom neodogovrnost prema kolektivu, okolin. Potiču od jednog izvora. Apelujem na građane da poštuju apele nadležnih. Ako ste prehlađeni, kijate, nemojte ići na sastanke i skupove, nemojte praviti žurke“, istakao je Stevanović za RTS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je doneta odluka, koju će Vlada ozvaničiti, da se zabrane svi skupovi u zatvorenom prostoru na kojima će biti više od 100 ljudi.

U svetu su prijavljena ukupno 114.243 obolela od infekcije izazvane novim korona virusom (COVID-19), uključujući 4.023 smrtna ishoda. Slučajevi COVID-19 su registrovani u ukupno 102 zemalje i na jednom brodu ukotvljenom u luci Jokohama u Japanu.

U Evropi je registrovano 15.381 potvrđenih slučajeva infekcije novim koronavirusom i 536 smrtnh ishoda (464 u Italiji, 30 u Francuskoj, 28 u Španiji, pet u Ujedinjenom Kraljevstvu, tri u Holandiji, po dva u Švajcarskoj, Nemačkoj i San Marinu).

Kako prenosi RTS, britanska ministarka zdravlja Nadin Doris zaražena je korona virusom.

Ministarka je u saopštenju navela da je čim je saznala rezultat preduzela sve propisane mere i samoizolovala se kod kuće, prenosi RTS.

U Velikoj Britaniji od korona virusa je do sada preminulo šest osoba, a zaražene su 382.

Ministarstvo zdravlja uputilo je preporuke građanima Srbije da odlože planirana putovanja u sva područja u kojima se registruje pojačan rast obolelih od virusa SARS-CoV-2 zbog mogućeg rizika od zaražavanja novim korona virusom.

Ukoliko putuju u područja intenzivne transmisije, preporučuje se pridržavanje sledećih mera:

• izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

• izbegavanje masovnih okupljanja i boravka u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

• pojačana i česta higijena ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi) ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženompodručju;

• može se preporučiti nošenje maski preko usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja (aerodromi, železničke i autobuske stanice, gradski i međugradski prevoz i sl.);

• pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje (respiratorna higijena – održavanje odstojanja od drugih osoba, pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja ili kijanja papirnim maramicama ili rukavom u pregibu lakta, često pranje ruku);

• izbegavanje kontakta sa živim ili mrtvim divljim ili domaćim životinjama.

ZDRAVSTVENE USTANOVE

Brojevi telefona zdravstvenih ustanova u Srbiji za sve koji imaju određene simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenim korona virusom.

Na ovim brojevima se od 8 do 22 časa mogu dobiti informacije o postupanju i preporuke od dežurnih epidemiologa.

Gradski zavod za javno zdravlje

Beograd

011/2078-677

Institut za javno zdravlje Niš

060/4119-416

Institut za javno zdravlje Kragujevac

065/8776-914

Institut za javno zdravlje Vojvodine

021/4897-800

Zavod za javno zdravlje Požarevac

064/8649-028

Zavod za javno zdravlje Užice

064/8577-507; 060/8577-519

Zavod za javno zdravlje Čačak

032/325-019

Zavod za javno zdravlje Kraljevo

064/8855-006

Zavod za javno zdravlje Kruševac

037/422-951

Zavod za javno zdravlje Leskovac

064/864-8825; 864-8815; 839-2405

Zavod za javno zdravlje Vranje

017/421-310

Zavod za javno zdravlje Šabac

064/8605-211

Zavod za javno zdravlje Valjevo

062/202-701; 202-719; 202-721

Zavod za javno zdravlje Pirot

069/3452-108

Zavod za javno zdravlje Novi Pazar

063/1623-776

Zavod za javno zdravlje Subotica

024/571-333

Zavod za zaštitu zdravlja Zrenjanin

023/566-345

Zavod za javno zdravlje Pančevo

013/322-965

Zavod za javno zdravlje Sombor

025/412-888

Zavod za javno zdravlje Sremska

Mitrovica

022/610-511

Zavod za javno zdravlje Kikinda

0230/421-102

Zavod za javno zdravlje Kosovska

Mitrovica

028/498-274

Zavod za javno zdravlje „Timok“,

Zaječar

063/479-649

Ministarstvo zdravlja – info-linija

064/8945-235

Institut za javno zdravlje Srbije

Dr Milan Jovanović-Batut“

011/2684-566

SIMPTOMI

Svetska zdravstvena organizacija navela je da virus počinje groznicom, praćenim suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha.

Neki od simptoma su i glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem, a najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature.

Kod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.