U Srbiji potvrđeno još sedam slučajeva zaraze korona virusom, ukupno 12 1Foto: Beta-AP

U Srbiji je jutros registrovano još sedam slučajeva zaraze korona virusom, potvrđeno je iz Ministarstva zdravlja. Sad taj broj ukupno iznosi 12 potvrđenih slučajeva Covid 19 u Srbiji.

Prema poslednjem izveštaju, testirani su uzorci 13 osoba od kojih je sedam bilo pozitivnih i šest negativnih na novi korona virus.

Od sedam novih slučajeva, navodi se, pet je povezano sa dve ženske osobe za koje je juče utvrđeno da su pozitivne nakon direktnog kontakta sa državljankom strane zemlje koja je nedavno boravila u Srbiji, a za koju je utvrđeno da je pozitivna na COVID-19 nakon povratka u državu gde joj je prebivalište.

Preostala dva slučaja su, kako je saopšteno, potvrđena nakon njihovog boravka u i kontakata sa osobama u inostranstvu (Italija, Nemačka).

Četvoro pacijenata kod kojih je otkriven korona virus zbrinuto je na Klinici za infektivne bolesti u Nišu i nisu životno ugroženi, prenela je danas agencija Beta.

„Četvoro pacijenata kojih kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa su stabilno, nisu životno ugroženi, a lekari će narednih dana budno pratiti njihovo zdravstveno stanje“, kazali su Kliničkom centru Niš agenciji Beta.

U toj zdravstvenoj ustanovi su takođe naveli da su pacijenti smešteni u potpunu izolaciju i da su prilikom njihovog zbrinjavanja ispoštovani propisani algoritmi i procedure.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 130 osoba za koje se sumnjalo da su zaraženi korona virusom.

U Institutu za javno zdravlje Kragujevca do danas je na prisustvo korona virusa testirano osam Kragujevčana, a od ukupnog broja uzoraka sedam je bilo negativno.

Prema rezultatima analize, obavljene u Institutu Torlak, žena iz Kosjerića, kod koje je postojala sumnja na korona bolest, nije zaražena tim virusom.

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović podsetio je danas, povodom sve većeg broja žalbi građana na „ćutanje“ zdravstvenih i prosvetnih ustanova od kojih su tražene informacije o opremljenosti za borbu protiv korona virusa, da su sve informacije koje se odnose na zaštitu zdravlja stanovništva i životne sredine hitnog karaktera.

Iz ministarstva apeluju na građane i podsećaju, na osnovu ovih primera, na značaj lične odgovornosti u ovakvim situacijama, jer je ovim primerom potvrđeno da su pojedinci olako shvatili upozorenja i preporuke struke, da kad imaju simptome ne idu u zatvorene prostore i među ljude. Time se mogućnost širenja virusa samo uvećava, jer jedna osoba sa simptomima ostvari i do 50 kontakata u takvim uslovima, pa ne ugrožava samo svoje zdravlje, već i zdravlje drugih.

Zato je, navodi se, od izuzetne važnosti da se poštuju preporuke struke, da se ne shvataju olako njihova upozorenja o praćenju simptoma i odgovornom ponašanju svakog pojedinca.

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Predrag Kon, odgovarajući na pitanje da li Gradski zavod za javno zdravlje radi na projekcijama koliki bi broj obolelih mogao da se pojavi u narednom periodu, kaže da će „broj zaraženih biti veći od onoga što mi merimo jer mi merimo one samo koji imaju kliničku sliku sa temperaturom preko 38 i obostranim tegobama u plućima.“

U Srbiji potvrđeno još sedam slučajeva zaraze korona virusom, ukupno 12 2

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović, rekao je za RTS, da je ovaj porast novozaraženih korona virusom u Srbiji uzrokovan neodgovornošću jer svi novi slučajevi potiču iz istog izvora.

On je, u izjavi za RTS, naveo da od sedam novozaraženih pacijenata, jedan u Novom Sadu ima ozbiljnu kliničku sliku, a ostali umerenu.

„Ovakav skok u broju obolelih je jednim delom neodogovrnost prema kolektivu, okolin. Potiču od jednog izvora. Apelujem na građane da poštuju apele nadležnih. Ako ste prehlađeni, kijate, nemojte ići na sastanke i skupove, nemojte praviti žurke“, istakao je Stevanović za RTS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je doneta odluka, koju će Vlada ozvaničiti, da se zabrane svi skupovi u zatvorenom prostoru na kojima će biti više od 100 ljudi.

U svetu su prijavljena ukupno 114.243 obolela od infekcije izazvane novim korona virusom (COVID-19), uključujući 4.023 smrtna ishoda. Slučajevi COVID-19 su registrovani u ukupno 102 zemalje i na jednom brodu ukotvljenom u luci Jokohama u Japanu.

U Evropi je registrovano 15.381 potvrđenih slučajeva infekcije novim koronavirusom i 536 smrtnh ishoda (464 u Italiji, 30 u Francuskoj, 28 u Španiji, pet u Ujedinjenom Kraljevstvu, tri u Holandiji, po dva u Švajcarskoj, Nemačkoj i San Marinu).

Kako prenosi RTS, britanska ministarka zdravlja Nadin Doris zaražena je korona virusom.

Ministarka je u saopštenju navela da je čim je saznala rezultat preduzela sve propisane mere i samoizolovala se kod kuće, prenosi RTS.

U Velikoj Britaniji od korona virusa je do sada preminulo šest osoba, a zaražene su 382.

Ministarstvo zdravlja uputilo je preporuke građanima Srbije da odlože planirana putovanja u sva područja u kojima se registruje pojačan rast obolelih od virusa SARS-CoV-2 zbog mogućeg rizika od zaražavanja novim korona virusom.

Ukoliko putuju u područja intenzivne transmisije, preporučuje se pridržavanje sledećih mera:

• izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

• izbegavanje masovnih okupljanja i boravka u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

• pojačana i česta higijena ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi) ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženompodručju;

• može se preporučiti nošenje maski preko usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja (aerodromi, železničke i autobuske stanice, gradski i međugradski prevoz i sl.);

• pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje (respiratorna higijena – održavanje odstojanja od drugih osoba, pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja ili kijanja papirnim maramicama ili rukavom u pregibu lakta, često pranje ruku);

• izbegavanje kontakta sa živim ili mrtvim divljim ili domaćim životinjama.

ZDRAVSTVENE USTANOVE

Brojevi telefona zdravstvenih ustanova u Srbiji za sve koji imaju određene simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenim korona virusom.

Na ovim brojevima se od 8 do 22 časa mogu dobiti informacije o postupanju i preporuke od dežurnih epidemiologa.

Gradski zavod za javno zdravlje

Beograd

011/2078-677

Institut za javno zdravlje Niš

060/4119-416

Institut za javno zdravlje Kragujevac

065/8776-914

Institut za javno zdravlje Vojvodine

021/4897-800

Zavod za javno zdravlje Požarevac

064/8649-028

Zavod za javno zdravlje Užice

064/8577-507; 060/8577-519

Zavod za javno zdravlje Čačak

032/325-019

Zavod za javno zdravlje Kraljevo

064/8855-006

Zavod za javno zdravlje Kruševac

037/422-951

Zavod za javno zdravlje Leskovac

064/864-8825; 864-8815; 839-2405

Zavod za javno zdravlje Vranje

017/421-310

Zavod za javno zdravlje Šabac

064/8605-211

Zavod za javno zdravlje Valjevo

062/202-701; 202-719; 202-721

Zavod za javno zdravlje Pirot

069/3452-108

Zavod za javno zdravlje Novi Pazar

063/1623-776

Zavod za javno zdravlje Subotica

024/571-333

Zavod za zaštitu zdravlja Zrenjanin

023/566-345

Zavod za javno zdravlje Pančevo

013/322-965

Zavod za javno zdravlje Sombor

025/412-888

Zavod za javno zdravlje Sremska

Mitrovica

022/610-511

Zavod za javno zdravlje Kikinda

0230/421-102

Zavod za javno zdravlje Kosovska

Mitrovica

028/498-274

Zavod za javno zdravlje „Timok“,

Zaječar

063/479-649

Ministarstvo zdravlja – info-linija

064/8945-235

Institut za javno zdravlje Srbije

Dr Milan Jovanović-Batut“

011/2684-566

SIMPTOMI

Svetska zdravstvena organizacija navela je da virus počinje groznicom, praćenim suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha.

Neki od simptoma su i glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem, a najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature.

Kod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

60 reagovanja na “U Srbiji potvrđeno još sedam slučajeva zaraze korona virusom, ukupno 12”

 1. Jel to ovi sto se vratili iz sopinga? Pa receno je samo casica rakije i virus je cao zdravo. Stidite se predsednice, doktori, ministri… Za ovo bi trebala smena svih vas.

  • Bas sam razmisljao kada ce, pored prodaje marihuane i ubistva Olivera Ivanovica, gospodin Vucic biti optuzen i za sirenje Korona virusa? Gospodine Dule, znate i sami kako smo mi raspusteno drustvo i narod. Uvek cemo svoje licne neuspehe, nase siromastvo ili bilo sta drugo pripisati nekom drugom u „cast“ pa, evo, dobro nam je dosao i ovaj virus da ga uturimo onima koje smatramo krivim za sve te nase padove. Zamislitre da su i ovde uvedene drakonske mere kakve su uvedene u Kini?! Pa to bi bila revolucija, to bi bila tragedija, to bi bilo neljudsko ponasanje oligarhije na vlasti i ogranicavanje osnovnih ljudskih prava. A mozda nam je bas takvo ponasanje potrebno? Mozda mi ovakvim anarhisticnim ponasanjem prizivamo nekog batinasa, koji ce nam pendrekom uterivati savest u glavu?

   • Postovani gospodine Knezevicu,

    ne radi se ovde o tome da je vucic kriv za korona virus ali jeste za neozbiljan pristup problemu, za segacenje sa ozbiljnom bolescu, za davanje laznih procena i za neblagovremeno uvodjenje adekvatnih mera jer je one mere od juce trebalo uvesti pre dve nedelje.Sramota je da branite igranje sa ljudskim zivotima, niste nepismeni siguran sam da mozete da prezivite i bez sendvica i crvene.

   • Da, rade svašta za svoj Gros.
    Da, izuzetno se zezaju, nisu napravili čak ni jedinstven broj za prijavu. Zavodi i instituti rfzo nisu u nekom stanju. Pogledajte stvarnost a ne reklamu

   • Ajme …ako sam dobro razumija cinjenice “ gosp. Knezevic “ PRELECE na drugu stranu …doduse fino …ali …

   • Zašto opet podmećete?! Zbog svog ustaljenog običaja kada branite Vučića?
    Prvo, niko ovde nije optužio Vučića za širenje virusa, iako bi itekako mogao jer je Vučić bio prisutan na skupu gde su otkriveni zaraženi ljudi, a Vučić je, barem javno, odbio da se testira dok se „Vladalac“ ne reprizira bar dva puta. Šta radi izvan javnosti i da li se ipak testirao, to samo on zna.
    Drugo, špekulišete sa forama tipa „svoje lične neuspehe pripisujemo drugome“ (koji može biti samo Vučić, zar ne?). Ja nisam video da je neko ovde napisao da mu je neko drugi kriv (verovatno Vučić) za neki lični neuspeh. Kako onda vi to znate? I to znate, a da nikoga od čitalaca ne znate lično?! Ma, bravo, svaka čast, vi ste prirodni talenat i suvi genije za psihoanalitičara!
    Ili, druga špekulacija: „šta bi bilo da su ovde uvedene drakonske mere, bla, bla, bla“. Lično ne znam šta bi bilo i zato ću sačekati da se uvedu, ako se uvedu. Jedino što sam siguran je da nećemo dugo čekati i da će morati da se uvedu. A onda će movideti šta će i kako će biti.
    Ne prognoziram ništa i dotad ću se držati činjenica (što i vama preporučujem) i neću se baviti pametovanjima tipa „šta bi bilo kad bi bilo“ jer je to vrlo jalov posao i služi jedino da se nepogrešivo donesu zaključci tačno onakvi kakvi odgovaraju onome ko tako pametuje. Što i vi činite, bez ikakve potrebe, osim da „dokažete“ neku vašu sasvim proizvoljnu tezu.

    • Jeste, u pravu ste. Ja sam psihoanaliticar, preciznije, strucnjak za nacin ponasanja ulice i copora. Iz komentara, koji se redjaju jedan za drugim, veoma je lako prepoznati simptome, cak i da licno ne poznajem nijednog komentatora, sto, ustvari, uopste nije ni vazno. Ovde nisu bitni oni koji komentarisu vec njihovi komentari i nacin na koji ulica ume da izvrne svaku temu i prilagodi je svojim ulicarskim potrebama. Svaka tema, se iskoristi za napad na one koje mrzimo, cak i onda kada su takve optuzbe apsolutno besmislene. Zar Vama, iz prilozenog, nije vidljivo ko je cantar opsesije vecine komentatora? Ne branim ja Vucica, niti me on zanima, meni je samo smesna tolika opterecenost njegovim likom.

     • A da Vi ,kao „strucnjak“ i „psihoanaliticar“ ucinite jednu podrobnu introspekciju i tako nam olaksate ove ,i bez Vase minornosti, turobne dane.

     • Sad postala psihoanaliticarka?! Vetovatno dobila diplomu u SNS Akademiji. E pa cestitam zorana.

   • Sve vas botove treba na klinike, da zalegnete za predsednika, stranku i Srbiju.

    • Ciji ste Vi bot gospodine? Cini mi se da ste, bas Vi super bot jer niste smeli da se predstavite cak ni nekim izmisljenim pseudonimom?! Verovatnoi se bojite da Vas ne „otkriju“?

   • Z0ran Knezevic ti mislis da sto duzi komentar napises da si pametniji.Ustvari pises gomilu gluposti,izgleda da te je virus vec zakacio pa buncas.

    • Kada sam isao u skolu imao sam neke drugare koji su mnogo mrzeli „debele“knjige. Sada se srecem sa slicnima samo, sto je njima tesko da procitaju nesto duze od prosto prosirene recenice. Shvatam, to je veliki napor i pritisak od cega moze da im pukne „gurtna“, pa da dodje do havarije. Sto se tice virusa, mislim da ste apsolutno bezbedni. Jedini koji bi tu mogao da bude zarazen, bio bi virus. . .

   • Uskoro u toku dana ocekujem da okrivi Djilasa, Boska i Vuka za stanje u vezi coronovirusa. To su oni smisljeno samo da bi naudili AV i njegovoj HOBOTNICI.

    • Ne, Djilas samo krade sapune po školama, video sam ga juče u Stepi sa punom torbom…

  • Mere koje su preduzete ovih dana MORALE su biti preduzete dosta ranije, tj.kada su se pojavili prvi slučajevi u Italiji, Svajcarskoj, Nemačkoj i td. Tako bi sprečili i dosta usporili ovaj virus. Umesto toga dr Nestorović se sprda sa nama, a nije nikakav stručnjak, on je pulmolog a ne epidemiolog.

 2. ‘Struko’ gde si bila kad je precednik savetovao rakiju a jedan ‘tvoj’ shoping u Milanu? Cutala si ‘struko’ pa sad svi vadimo kestenje.

  • Pod hitno sve autobuse namenjene za mitinge prvorođenog,diljem Srbije,u karantin do daljneg

   • Malo , malo pa odlaganje izbora. Izbori su tek 26.04 a do tada ima jos 50 dana. Lako je za izbore, dotle ce se smiriti virus. Ali u medjuvremenu treba jesti , ici u skolu, a za sve to mora neko i da radi. Znaci ne mozemo svi u karantin ili jos bolje u hibernaciju ko medvedi.

    • Virus se sigurno neće smiriti za 50 dana, dotad će možda samo proći vrh epidemije i broj zaraženih (i nažalost, umrlih) će početi da opada, pod uslovom da imamo mnogo sreće.
     Tako da mislim da je odlaganje izbora sasvim izvesno, samo je pitanje na koliko dugo, i to ne zbog virusa, nego zato što na izbore neće izaći ni mnogi što dosad nisu nameravali da ih bojkotuju.
     Čak i posle zvaničnog kraja epidemije, mnogi će se još dugo plašiti i izbegavati mešanje se ljudima. A gde ćeš boljeg mešanja od čekanja u redu za glasanje i glasanja u relativno maloj prostoriji gde sedi izborna komisija i još njih 5-10 popunjava glasački listić?!
     Da ni ne govorim o samoj komisiji, koja treba da ceo dan presedi dok ispred nje ne prodefiluje više stotina ljudi, a svaki se potpusje dahćući na manje od pola metra od mene?! Ma, kakvi izbori, kakvi bakrači, nema ništa od toga, zaboravite!

 3. sve koji su bili na seminaru i radnike tog objekta u karantin, a objekat dezinfikovati. te porodice gde je svracala uz put takodje i sve sa kojima su bili u kontaktu. ovako ce za 10 dana napredne organizacije 90% Srbije biti zarazeno

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.