Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

U sve su ovo verovali i građani Jugoslavije – pre 80 godina. A i tada, kao i danas, sva ova verovanja su ostale popularne neistine.

O njima svedoči predratni list Pravda od 16. februara 1938. godine, koje sajt Danasa prelistava svaki dan.

Tu je i neistina da se u pustinji može spasiti od smrti pijuću vodu iz utrobe kamile ili “činjenica” da se bik plaši crvene boje. Ispostavlja se da se bik razjari zbog mahanja marame, a ne njene boje. Kako su to otkrili? Već tada je izašlo istraživanje kojem je zaključeno da – bikovi ne razlikuju boje.

Pravda piše da je tada već dokazano da je sova jedna od “najglupljih ptica”, kao i da se noj samo zbog sunca skriva u pesak. Daje se i podatak da je verovanje da dlaka onih koji se češće briju brže raste. Već tada su naučnici otkrili da je ono što i danas većina ljudi u Srbiji misli – neistina.

“Institut za higijenu u Mičigenu je mikroskopski merio rastenje brade čoveka koji se brije i onog koj nosi bradu”, piše Pravda pre osam decenija. “Rezultat je bio isti”.

Pravda od istog dana još piše i o tome kako Sjedinjene Američke Države pretvaraju Havajska ostrva u “vazdušni Gibraltar”, usled eventualnog napada od Azije. Misli se zapravo na rat između Kine i Japana, koji je u tom trenutku uveliko vođen, a koji predstavlja “uvod” u Drugi svetski rat.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Usled sve većeg uticaja Nemačke na susednu Austriju, pre 80 godina list Vreme prenosi i da su amnestirani optuženi nacionalsocijalisti u Austriji. Tada je odlučeno i da u Ustav Austrije uđu mnogi germanofilski elementi.

Novine još pišu da je u autrijsku Vladu ubačen germanista koji je sa 31 godinom već bio istaknuti politički aktivista. Naime, on je kao pravnik vodio mnoge parnice i branio brojne nacionalsocijaliste, a u Vladi bi trebalo da bude ministar pravde.

Ove promene komentarišu uveliko i pariski listovi, a prenose naše novine. Oni pišu da je Hitler tada od austrijske Vlade tražio da uđu u antikomunistički blok.

Vreme od pre 80 godina piše o tome kako se u Rumuniji sprema hitna promena Ustava po kojoj bi žene trebalo da dobiju pravo glasa. Ispostavilo se da one i jesu dobile pravo na glasanje samo godinu dana kasnije. Jugoslovenske žene su to prave morale da čekaju narednih sedam godina, jer su tek u SFRJ dobile mogućnost da se izjasne na izborima.

Vreme  je pisalo još i o izboru novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.