U Velikoj Britaniji "delta soj" odlaže ublažavanje mera 1Foto: EPA-EFE/ ANDY RAIN

Veliko popuštanje protivepidemioloških mera koje trenutno važe u Engleskoj, a koje je prethodno najavljeno za 21. jun, odloženo je za četiri nedelje, prenosi Bi-Bi-Si.

Prema ranijim najavama 21. juna trebalo je da se ukinu zabrane za organizovanje proslava poput svadbi sa većim brojem zvanica kao i da se otvore noćni klubovi, međutim zbog širenja novog soja korona virusa, delta soja, koji je potekao iz Indije, do najavljenog ublažavanja mera neće doći.

Prema tvrdnjama Instituta za javno zdravlje Engleske (PHE), delta soj je za oko 60 odsto prenosiviji od prethodno dominantnog soja. Istovrmeno, PHE procenjuje da nevakcinisane osobe zaražene delta sojem imaju dva puta veće šanse da budu hospitalizovane u poređenju sa osobama zaraženim prethodno dominantnim sojevima.

S obzirom na veliki obuhvat vakcinacijom u Velikoj Britaniji, u kojoj je do sada preko 60 odsto stanovnika primilo bar jednu dozu vakcine, raširenost delta varijante, koja je trenutno odgovorna za 90 odsto novoobolelih, nije dovela do pritiska na bolnice. Zdravstveni stručnjaci upozoravaju ipak da ako ovaj soj virusa nastavi da se širi podjednakom brzinom do polovine jula broj obolelih može da bude kao i tokom polovine janura, kada se UK suočavalo sa velikim epidemijskim talasom.

Delta varijanta registrovana je trenutno u 74 zemlje sveta. Prema poslednjim podacima Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji nije otkriven ovaj soj. On je međutim detektovan u zemljama u okruženju i to u Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji. Zbog osobina delta soja, predstavnici Svetske zdravstvene organizacije upozorili su prošle nedelje da će ova mutacija korona virusa zavladati Evropom.

– Već smo to videli. Tokom prošlog leta, slučajevi (obolevanja) su polako rasli među mlađom populacijom, a potom su se premestili i među starije stanovništvo, doprinevši tako novom razarajućem talasu, kazao je direktor SZO za Evropu Hans Kluge.

On je istakao i da je porast obolevanja tokom prošlog leta na kraju doveo do novih zatvaranja i smrtnih ishoda tokom 2020.

– Nemojmo da ponovimo istu grešku, upozorio je Kluge.

Predviđanja da će delta varijanta preplaviti Evropu podsećaju na put koji je prethodno prešao takozvani britanski soj (alfa soj) korona virusa. Ovaj soj je otkriven tokom jeseni prošle godine, a par meseci kasnije postao je dominantan u većem delu Evrope, uključujući Srbiju. Jedna velika razlika u odnosu na taj period jeste činjenica da trenutno postoje vakcine.

Vakcine manje efikasne?

Ograničeni broj studija o efikasnosti vakcina sa Zapada (Fajzera i AstraZeneke) spram delta varijante pokazuje da su ove vakcine efikasne, ali u manjoj meri u poređenju sa zaštitom koju pružaju od prethodno dominantnog soja.

Popuštanje širom Evrope

U većini zemalja Evrope beleži se pad broja novooboleih zbog čega mnoge zemlje nastavljaju sa ukidanjem protivepidemioloških mera. U većini zemalja poslednjih nedelja otvoreni su ugostiteljski objekti (uglavnom sa ograničenim kapacitetima), ustanove kulture, kao i sportski događaji.

Policijski čas prisutan je u još nekoliko država s tim da je njegovo trajanje skraćeno. U Francuskoj od prošle nedelje traje od 23 časa (prethodno je počinjao u 21 čas) do pet ujutru, a zabranu kretanja tokom noći imaju još Italija, Grčka, Mađarska… Takođe, najavljuje se ukidanje obaveznog nošenja maski. Danska je odlučila da maske budu obavezne jedino u vreme gužvi u javnom prevozu, dok je ministar zdravlja Nemačke Jens Špan juče rekao da bi u toj zemlji uskoro mogla da se ukine obaveza nošenja maski na otvorenom.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.