U Zaječaru grejanje na biomasu 1Zaječar Foto: Wikipedia

Grad Zaječar planira izgradnju dve kotlarnice na biomasu, aprvi projekat je mali sistem daljinskog grejanja kapaciteta 0,75 megavata za nekoliko škola, sportsku halu i gradsko pozorište, saopštila je organizacija GIZ. Drugi projekat je kotlarnica u okviru Medicinskog centra Zaječar kapaciteta 2,2 negavata, a ukupna godišnja potreba za drvnom sečkom bi bila do 3.600 tona, ocenjeno je u saopštenju. U okviru saradnje grada Zaječara i projekta nemačke saradnje „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“, koji sprovodi GIZ, izrađena je Studija snabdevanja drvnom sečkom za Grad Zaječar.

Cilj studije, kako naglašva GIZ, bio je da se procene potrebne količine drvne sečke za planirane kotlarnice na biomasu, da se analizira da li dostupni potencijali drvne biomase (šumski ostaci, pilanski ostaci, biomasa pored puteva i rečnih obala, orezine iz voćnjaka) zadovoljavaju zahteve za potrebnim količinama i kvalitetom ogrevnog materijala.

Ocenjeno je da bi dovoljne količine moglo da obezbedi komunalno preduzeće u Zaječaru pri čišćenju parkova, ivica puteva ili vodotoka drugog reda u Zaječaru i susednim opštinama, uz dodatno snabdevanje čišćenjem drvenaste vegetacije sa obala Timoka u saradnji sa preduzećem „Srbijavode“, preuzimanjem ostataka nakon rezidbe voća ili šumskih ostataka, ocenjuje GIZ u saopštenju.