Udruženje pacijenata obolelih od multiplog mijeloma: Stariji posebno ugroženi 1Ilustracija Foto: FoNet/AP

Prema epidemiološkim podacima, u svetu se godišnje dijagnostikuje 80.000 novih bolesnika sa multiplim mijelomom, u Srbiji 200. To bi značilo da se godišnje u Srbiji od mijeloma leči populacija od 600 bolesnika u svim fazama bolesti.

„Prosečna starost obolelih je oko 69 godina, do 30 odsto bolesnika je mlađe od 50 godina, a 5 odsto je mlađe od 40 godina. Uprkos tome što je reč o izuzetno teškoj bolesti nanovije terapijske opcije koje su delimično dostupne i u Srbiji jednom broju pacijenata omogućavaju dug i kvalitetan život“, stoji u saopštenju.

U Udruženju napominju da su novi lekovi uglavnom u tabletarnoj formi, „što znači da terapija podrazumeva minimalan boravak pacijenta u zdravstvenoj ustanovi. Ta činjenica dramatično popravlja kvalitet života pacijenta, smanjuje troškove bolničkog lečenja i ujedno smanjuje rizik od potencijalnih Kovid 19 infekcija kod pacijenata koji su imuno kompromitovani i boluju od drugih hroničnih bolesti u odnosu na trenutno dostupne intravenozne protokole lečenja multiplog mijeloma u Srbiji“.

„Naše Udruženje sprovodi upitnik o multiplom mijelomu i njegovom lečenju u Srbiji. Rezultati su do sada pokazali da bolesnici u Srbiji i dalje imaju problema sa lečenjem komorbiditeta i neželjenim efektima intravenske terapije kod preko 60 odsto bolesnika, a da 44 odsto bolesnika ima potrebu da pređe na oralnu terapiju, koja je efikasna i koja se bolje podnosi. Naime, skoro svaki drugi bolesnik se žali na zamor, nedostatak energije i nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti, kao posledicu osnovne bolesti i propratnih efekata intravenske terapije koju primenjuju“, navodi se u saopštenju.

Vodeća svetska udruženja za lečenje MM dala su preporuke za lečenje pacijenata u períodu trajanja Covid-19 infekcije i u njima jsno dale prednost oralnoj terapiji.

Potrebna veća dostupnost nove terapije

U prošlosti prosečno preživljavanje od ove bolesti nije bilo duže od dve do tri godine. Danas je zahvaljujući novim terapijskim opcijama, koje pored efikasnosti, dobre podnošljivosti i komfornosti primene koju pruža tabletarna terapija, multipli mijelom je postao hronično oboljenje sa decenijskim preživljavanjem. Nažalost, u Srbiji su za lečenje ove bolesti su dostupne terapije starije od 10 godina, i pristup novim terapijama je jedino moguć kroz kliničke studije. Uvođenjem generičkih lekova u terapiju multiplog mijeloma ostvarena je znatna ušteda. Usmeravanjem ove ustede na nove opcije lečenja u multiplom mijelomu Srbija bi ispratila trendove lečenja u Svetu, ali i u zemljama našeg regiona gde je ovakva terapija realnost.

 

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.