Njih već deset godina zajedno dodeljuju Pokret gorana Vojvodine i Drugi program radio Beograda koji je to činio i ranije, od pre 36 godina zajedno sa Društvom za čistoću vazduha Srbije i „naslonjen“ na svoju, već kultnu „zelenu“ i ekološku emisiju „Čekajući vetar“.

Ovo je istovremno i najstarije ekološko priznanje u Srbiji osmišljeno sa ciljem podizanja svesti o značaju ekologije, ukazivanja na probleme i moguća rešenja u oblasti zaštite životne sredine, a predloge za ozelenjivače ili ocrnjivače Srbije daju građani i udruženja i posebno „ekološki“ novinari među kojima i predstavnik redakcije Danas.

Ovogodišnji dobitnici za rezulate u prošloj godini su Organizacija „Srbija za mlade“, zaslužna pre svega za akciju čišćenja Uvačkog jezera, potom Pokret Trash hero” Srbija koji je počevši sa svega petoro volontera u Zvezdarskoj šumi postigao značajne rezultate u bukvalnom sakupljanju otpadaka.

Nagrađen je i Vladimir Manić, učitelj iz Niša ali pre svega za ekološke i edukativne filmove i pronalaženje biljnih i životinjsih retkosti na Staroj Planini, kao i već dobro poznati njegovi zemljaci iz pokretga „Odbranimo reke Stare planine“.

Dragana Kojičić, mlada arhitektica Zeleni list je zaslužila projektima ekoloških kuća od zemljanog naboja, a Akcionarsko društvo „Elektromreža Srbije“ gradnjom gnezda koja olakšavaju razmnožavanje ptica, posebno retkog belog sokola na dalekovodima.

Izviđački odred „Stevica Popov“ iz Platičeva čisti redovno istoimeno jezero, dok osmonagrađeni inženjeri zaštite životne sredine imaju brojne zasluge za planiranje u oblasti ekologije. Po drugi put je Zeleni list dobila i koleginica Dragana Ratković urednica emisije „Pod staklenim zvonom“, Radio Novog Sada, za „bratske“ napore u ovoj oblasti kakve ima i Drugi program sa emisijom „Čekajući vetar“.

Deseti dobitnik je  organizacijaAnimal rescue Srbija” koja ima program spasavanja životinja iz situacija gde im je ugrožen život, a pristup mestu na kome se nalaze je otežan ili rizičan.

Specijalna priznanja u ovoj kategoriji zaslužili su misija OEBS u Beogradu, a primio ga je ambasador Andrea Oricio, šef misije, za višegodišnju i sistemsku podršku u očuvanju životne sredine u Srbiji, potom revija Zov za višedecenijsko širenje ekološke kulture kao i na svečanosti posebno pozdravljen prof. dr Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu.

U obrazloženju je posebno uz pedagoški rad naglašena njegova aktivnost  na „stručnom i argumentovanom“ obraćanju nadležnim institucijama sa „nemerljivim doprinosom borbi protiv izgradnje derivacionih mini hidroelektrana na planinskim rekama Srbije, posebno u zaštićenim područjima“.

Za najvećeg zagađivača u 2018. godini, Crni list su dobili  Termoelektrana i rudnici Kostolac zbog neodgovarajućeg saniranja pepelišta i nebrigu o životnoj sredini.

Iako je još 2010.godine Evropska banka za obnovu i razvoj u saniranje pepelišta na koje se odlaže jalovina ove termoelektrane uložila 35 milona evra, ništa nije poboljšano u rešavanju ovog problema. Građani koji stanuju u blizini i dalje trpe posledice velikog zagađenja, a  kuće su im pune prašine.  Ovim pepelištem ugrožen je i Viminacijum, spomenik od neprocenjivog kulturnog i istorijskog značaja, koji se nalazi nekoliko kilometara od Termoelektrane i rudnika.

Povezani tekstovi