Kompanija je proširila delatnost i od 2013. proizvodi i distribuiše farmaceutske proizvode, a od pre nekoliko godina bavi se i stanogradnjom.

U posao sa kafom, kako kaže, ušao je devedesetih godina u vreme sankcija i, za razliku od drugih, tim poslom je želeo da se bavi legalno. „U to vreme je vladala nestašica kafe i njome se trgovalo isključivo na crnom tržištu. Firme koje su želele da posluju legalno, nisu bile u mogućnosti da je nabave. Ipak, uspeo sam da započnem biznis i to legalno, a na moju sreću u to vreme gotovo niko nije tako radio“, priseća se Pelverović i kaže da je tri godine živeo i radio u Beogradu, ali da je shvatio da svoj posao može uspešno da obavlja iz Čajetine, u koju se vratio.

Firma zapošljava pedesetak radnika i namerava da poveća broj zaposlenih. Poseduje carinske magacine u Baru, Kopru i Solunu. Uvozi 600 tona sirove kafe mesečno iz Indije, Kolumbije i Brazila i distribuiše je u Srbiji i regionu i jedna je od najvećih kompanija u tom poslu na Balkanu.

Pre pet godina, kako objašnjava, firma je počela da ulaže u farmaceutske proizvode i u njenom vlasništvu je 13 farmaceutskih brendova, na koje polaže pravo intelektualne svojine. „U pitanju su suplementi, dodaci ishrani, koji imaju sve dozvole relevantnih državnih institucija, i koji mogu da se kupe u apotekama širom Srbije i regiona. Među njima je i „Ruska carska čaga“, preparat za koji smo od Ruske Federacije dobili orden za razvoj medicine. Svi naši proizvodi prolaze rigorozne kontrole kvaliteta. Sarađujemo sa naučnoistraživačkim radnicima i lekarima iz oblasti interne medicine, psihijatrije, dijetetike, endokrinologije, urologije. Pratimo nova dostignuća u farmaceutskoj industriji i praksi sa željom da pacijentima, koji su nam poklonili poverenje, uzvratimo prirodnim, kvalitetnim i efikasnim preparatima, koji poboljšavaju njihovo zdravlje“, objašnjava Pelverović.

Osim toga, poslednjih nekoliko godina, kompanija ulaže u stanogradnju i izgradila je četiri stambena objekta površine oko 7.500 kvadrata, a kupce posebno privlače cene i uslovi kupovine. „U pitanju je jedinstven način kreditiranja, bez posredstva banaka. Rok otplate je do 15 godina, učešće je 30 odsto, godišnja kamata 0,8 odsto, a cena kvadrata je od 700 do 780 evra. To je, prema mom mišljenju, izuzetno povoljna ponuda za sve koji žele da sebi obezbede stan u Čajetini, u neposrednoj blizini Zlatibora. Cilj nam je da mladim bračnim parovima omogućimo da reše svoje stambeno pitanje, ali i da ljudima iz drugih gradova, poput Beograda i Novog Sada, a koji vole Zlatibor, povoljno ponudimo nekretnine u našem kraju“, naveo je vlasnik kompanije „Esentico Boki“.

Čajetinci ga portretišu kao „velikog lokalpatriotu“, a on objašnjava da su „u neraskidivoj vezi istorija njegove porodice i Čajetine“. „U popisu stanovništva iz 1729. pominje se ime mog pretka Nikole Pelvera, koji je bio kovač. Zanimljivo je i simbolično to što je na mestu gde je nekada bila ta kovačnica, sagrađeno sedište naše firme“, svedoči Pelverović, koji je aktivan u društvenim životu rodnog grada i pokrenuo je nekoliko značajnih projekata. „Zajedno sa ljudima koji imaju potrebu da učine nešto dobro za svoje okruženje obnovili smo „Dom kulture“, pokrenuli „Festival erskog humora“, napravili kupalište u „Mušvetama“, a jedan od projekata na koji sam posebno ponosan je obnova parka, koji je danas pun dece. Na zemljištu, koje je pripadalo mojim precima, izgrađena je čajetinska crkva i drago mi je što učestvujem u njenoj obnovi. Čajetina je učinila mnogo dobroga za mene, moju porodicu i moje prijatelje i imam potrebu da joj uzvratim“, kazao je Pelverović.

Istorijski uspesi KK Zlatibor

Pelverović je, kao predsednik uprave KK „Zlatibor“, uspeo da okupi zaljubljenike u košarku i da klub prošle sezone uvede u „Košarkašku ligu Srbije“. To je najveći uspeh u istoriji tog kluba, dugoj skoro četiri decenije, i u kolektivnom sportu Čajetine. „Plasman u „Prvu košarkašku ligu Srbije“ istorijski je uspeh KK „Zlatibor“ i naš cilj bio je da stabilizujemo klub i ostanemo u tom rangu takmičenja. Ipak, u prvoj sezoni postigli smo mnogo više – zauzeli smo četvrto mesto na tabeli, igrali u „Superligi“ i u „plej-ofu“ za ulazak u „ABA ligu“, osvojili smo „Kup Srbije“, igrali u završnici Kupa „Radivoja Koraća“ i to su novi istorijski uspesi kluba“, kazao je Pelverović koji je nedavno, tokom izbora za članove nove uprave, ponovo i jednoglasno izabran za predsednika UO KK „Zlatibor“.

Navodeći da su se u novo rukovodstvo uključili mlađi ljudi koji će nastaviti da vode klub ka novim uspesima, on objašnjava da je uprava uspela da zadrži „kostur“ tima i da je angažovanjem domaćih mladih igrača pronašla zamene za košarkaše koji su otišli iz kluba. „U prvoj sezoni cilj nam je bio opstanak u ligi, a sada je naš cilj „Superliga“ i nadam se da ćemo u tome uspeti, jer imamo odličan tim i veliku podršku cele lokalne zajednice“, ocenio je dodajući da imaju sjajnu podršku lokalne samouprave koja, osim finansijskih, stvara i odlične uslove za klub kupovinom sportske dvorane „Wai Tai“ na Zlatiboru i renoviranjem hale u Čajetini u koju je prethodne godine uloženo više od dva miliona evra.

Na nezvanične informacije o tome da je „viđen“ za neku od funkcija u strukturama „Košarkaškog saveza“ i „Košarkaške lige Srbije“, čiji zvaničnici cene njegov rad i uspeh, Pelverović odgovara da je njegova želja da ostane u zlatiborskom klubu. „Sebe vidim isključivo u KK „Zlatibor“ i nigde drugde“, poručuje sagovornik „Danasa“.