Zemlje članice UN juče su u Limi u Peruu, posle bučne rasprave, usvojili sporazum koji će poslužiti kao osnova za globalni pakt u Parizu sledeće godine. Limski sporazum usvojen je samo nekoliko sati pošto su zemlje u razvoju odbacile njegovu prethodnu verziju. One su optužile bogate zemlje da beže od odgovornosti u borbi protiv globalnog zagrevanja, kao i od finansijskog saniranja njegovih posledica.


Peruanski ministar životne sredine Manuel Pulgar-Vidal predstavio je novi, četvrti nacrt sporazuma nešto pre ponoći u noći između subote i nedelje, rekavši da se nada da će on zadovoljiti sve strane, i dao znatno redukovanom broju delegata sat vremena da ga pogledaju. Glavni cilj dvonedeljne konferencije u Limi bio je da se učesnici dogovore o tome na šta svaka zemlja treba da se obaveže kada se radi o borbi protiv klimatskih promena pred ključni samit o klimi sledeće godine u Parizu, na kojem se očekuje potpisivanje globalnog pakta.

Ali, nekoliko zemalja u razvoju pobunilo se protiv toga, navodeći da takvo formulisanje cilja „zamagljuje“ razliku između onoga što se može očekivati da urade siromašne i bogate zemlje. U konačnoj verziji koja je i prihvaćena to je preformulisano, te se kaže da zemlje imaju „zajedničke, ali različite odgovornosti“ u borbi protiv klimatskih promena. U njoj je, takođe, ublažena formulacija kada se radi o pojedinačnim obavezama zemalja, te se navodi da bi one „mogle“ umesto da bi „trebalo“ da saopšte šta su spremne da učine u pokušaju da se smanje efekti globalnog zagrevanja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.